Здраве и красота

Екзотични видове полезна сол

Полезни с минералния си състав

27.08.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

До съвсем скоро екзотичните видове сол не бяха познати и достъпни у нас. Сега вече не е така. Знаем, че обикновената готварска сол е вредна за здравето поради високото й съдържание на натрий.

За щастие има алтернативни видове сол, които са с по-ниско съдържание на вредния в много аспекти натрий, които могат да заменят традиционната готварска сол.

Кои са най-екзотичните видове сол, които са по-полезни от обикновената и които могат да бъдат включени съвсем спокойно в трапезата ни?

Морска сол от Келтско море


Голямо значение има от къде е добита солта. Това играе роля за нейните вкусови качества и минерално съдържание. Една от най-добрите видове морска сол е тази от Келтско море. Тя е сива на цвят, а вкусът и е лек и ненатрапчив. 

По-влажна е в сравнение с другите видове сол, затова е добре да я поръсвате с пръсти, а не с помощта на солница или мелница. 

Хималайска розова сол


Тази сол не само изглежда красива, но е и много полезна. Хималайската сол се среща вече във всеки наш магазин, което я прави лесно достъпна. Добива се от подножието на Хималаите под формата на едри минерални масиви. 

Хубавото на тази сол е, че едрите късове могат да се добавят направо към ястието, докато то се готви. Така тя пуска своя специфичен приятен аромат. 

Хавайска сол от черна лава


Черният цвят на тази екзотична сол има вулканичен произход. Но не се плашете от странния цвят – вкусът на тази каменна сол е прекрасен. Количеството натрий е по-малко и е подходяща за подправяне на всякакви ястия. 

Морска сол от бреговете на Бали

Свързани статии

Малко хора знаят, но съществува едно много малко кътче в Индийския океан до бреговете на Бали, където се намира така нареченото море на Бали. То е много малко, но в него се намира тази прекрасна и полезна сол. 

Тя се среща в този район под формата на пирамидални образувания. Крехка е и лесно се рони, което я прави идеална за поръсване на ястията ви. Има прекрасен вкус, но за съжаление е рядко срещана и доста скъпа.

Индийска черна каменна сол


За разлика от хавайската, индийската черна каменна сол е по-скоро със сивкав цвят. Тя има много различен от познатия ни аромат, което я прави чудесна за подправяне на гурме ястия. 

В нея има сяра, която придава особен минерален вкус. Подходяща е за супи, сосове, подправъчни смеси. Тази сол присъства много често в индийската кухня. 

Австралийска каменна сол от река Мъри


Не всички видове сол идват от океана и планините. Тази се добива от река Мъри. Има много мек вкус, което я прави подходяща за всички видове ястия. Използвайте я за своите печива, печени меса, зеленчуци и салати – няма да сгрешите. 

Най-добре е да бъде добавена към ястието непосредствено преди сервиране, съветват гурме специалисти.  

Снимки: Thinkstock

Коментирай