Здраве и красота

Храни за жени, страдащи от анемия

Анемията може да се облекчи в голяма степен чрез правилна диета

26.09.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Над 2 милиарда души по света страдат от желязодефицитна анемия. В България процентът е 18. тенденцията е броят на страдащите от това състояние да се увеличава заради нездравословната храна и сравнително ниския стандарт на живот.

Анемията може да засегне всеки, но според изследванията жените са по-склонни да страдат от този дефицит заради наличието на тежък менструален синдром, при който се губи голямо количество кръв. Бременните жени също попадат в рискова група.

За да се предпазите от развитие на анемия или да засилите запасите си от желязо в организма, има някои храни, с които да подпомогнете приема на този важен елемент.

Кои са те?

Спанак

Спанакът е източник номер едно на желязо в природата. Той е изключително богат и на фибри. Половин купичка спанак ви дава необходимите 20% желязо, от което всяка жена се нуждае на ден.

Червено месо

Червеното месо също е с високо съдържание на желязо, което го прави отличен източник на този жизненоважно за хемоглобина вещество.

Фурми

Фурмите са известни с това, че увеличават нивата на желязо в организма и не само предотвратяват появата на анемия, но са ефикасни и при установена такава. Една шепа фурми на ден е препоръчителната доза за борба с анемията.

Пълнозърнести продукти

Пълнозърнестите продукти съдържат около 6% от необходимата дневна доза желязо, нужна на всяка жена. Ако досега сте консумирали тестени изделия от бяло, рафинирано брашно, преминете на пълнозърнести хляб и тестени изделия, защото те са не само по-богати на желязо, но са и по-здравословни за организма в много аспекти – съдържат повече фибри, витамини и полезни сложни въглехидрати.

Свързани статии

Яйца

Яйцата са един от най-добрите източници на протеини в природата. Те помагат да се възстановят важни хранителни вещества в организма, които са били изразходвани по време на ежедневната ви физическа дейност или тренировка.

Освен това те са много богати на желязо, което ги прави ваш приятел в борбата с анемията. Едно варено яйце на ден е достатъчно.

Морски дарове

Мазните морски риби, както и някои видове миди съдържат високи нива на желязо. Консумацията на морски дарове или просто риба 2-3 пъти в седмицата е изключително полезно за предпазване от поява на анемия.

Нар

Нарът е чудесен източник както на желязо, така и на витамин С. Той подобрява кръвообращението и помага за предотвратяването на умората, отпадналостта и световъртежа при наличие на желязодефицитна анемия.

Коментирай