Здраве и красота

Как да победите тежката липса на апетит

Преди да се е превърнала в по-опасно състояние

10.10.2014г. / 10 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето от нас непрекъснато търсят начин да притъпят глада, за да се вталят и да изваят фигурата си. Но при някои хора поднорменото тегло може да се окаже голям проблем.

Липсата на апетит често е симптом на заболяване, затова не трябва да се допуска нежеланието за хранене да се превърне в трайно хранително разстройство.

Какви могат да са причините за липса на глад?

Телата ни са устроени да функционират правилно благодарение на храната. Когато организмът не изпитва нужда да се храни има голяма вероятност да е налице някакво заболяване или друго притеснително състояние.

Липса на желание за хранене може да се появи и при някои психически разстройства, каквито са анорексията, булимията. Също така реакцията на организма след употреба на някои наркотични вещества, както и медикаменти може да е свързана с липса на глад.

Стресът, напрежението и нервността също са голям фактор при този проблем. Стига да няма наличие на тежко заболяване, останалите състояния биха могли да се повлияят с малко помощ от ваша страна.

Как да увеличите апетита си?


Яжте често на малки порции

Храненето на 4-5 до 6 пъти на ден с малки количества е добър начин да провокирате хранителните си сетива и желанието за похапване. Пък и честото, но леко похапване е доста по-провокиращо сетивата, отколкото обилното хранене 3 пъти на ден, особено за хората с липса на апетит.

Добавете мента

Стръкчетата мента освежават небцето и провокират желанието за хранене. Това е добър начин да съживите апетита си. Дъвчете по няколко листенца мента на ден, можете да си направите чай или пък прясно изцеден сок от мента – изборът е ваш.

Премахнете стреса

Много хора ще си кажат, че това е невъзможно, защото стресът е навсякъде около нас ежедневно. Но всъщност ние самите сме тези, които най-добре могат да се справят с него при наличие на достатъчно желание.

Започнете да спортувате, променете начина си на живот. Дори и най-малката промяна има значение и ще се убедите в това.

Свързани статии

Яжте любимата си храна

Независимо дали това е храна, която сте обожавали като дете или преди да изгубите апетита си, спомнете си коя е тя и я включете отново в менюто си. Храните, които са прости и лесни за храносмилане, са най-подходящи за пробуждане на апетита.

Тренирайте

След като се поизпотите обилно, неминуемо ще усетите глад и желание за хапване. Колкото и да се е съпротивлявал мозъкът ви досега, тялото ще започне да иска своето след усърдна тренировка. Дори да не стане от първия път, в следващите дни няма как да не проработи.

Пийте вода с лимон

Лимоновият сок помага за провокиране на желанието за хранене. Ако страдате от сериозна загуба на апетит, пийвайте по 2-3 глътки от водата с лимонов сок през целия ден.

Коментирай