Здраве и красота

Чести причини за появата на запек

Прием на обезболяващи медикаменти

30.09.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Запекът е често срещан проблем, който влошава качеството на живот. Има редица причини, които могат да доведат до неговата поява, като едни от най-често срещаните са неправилното хранене, както и :

Хипотиреоидизъм или хиперпаратиреоидизъм

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда, разположен в основата на шията. Тя действа като общ регулатор и засяга органите в цялото тяло, включително и червата. Това означава, че при състояние на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) може да страдате от запек.

Ако сте с установена намалена функция на жлезата и забелязвате промяна в ежедневния си ритъм, добре е да говорите с вашия ендокринолог или да се консултирате с гастроентеролог. От друга страна засилената функция на жлезата (хиперпаратиреоидизъм)също може да бъде причина за появата на запек.

Прием на обезболяващи медикаменти

Ако се налага да приемате обезболяващи след операция или за контролиране на хронична болка, често срещан страничен ефект от приема на подобни медикаменти е запекът. В случай че забележите подобен проблем, добре е да споделите с наблюдаващия ви лекар, за да може да коригирате неразположението или да ви назначи нови медикаменти.

Слабителни

Когато имате нередовен стомах, добре е да обърнете внимание на начина на хранене, на общото здравословно състояние и най-вече да потърсите съвет от лекар. Много дами пропускат тези стъпки и преминават към приемането на слабителни хапчета и чайове.

Но без да знаят, че продължителният прием на подобни лаксативи в даден момент може да доведе до запек. С честия прием на слабителни тялото изгражда толерантност към медикамента и той спира да действа разхлабващо.

Бременност

Запекът е често срещан проблем през бременността. В началото той може да бъде причинен от променящите се хормони или начина на хранене. В по-късните месеци нарастващата матка притиска част от органите, което също може да се окаже причина за появата на запек.

Запекът не само влошава нормалния ритъм на живот, но е предпоставка за появата на хемороиди.

Диабет

Хората, които страдат от диабет са изправени пред редица здравословни проблеми, включително хроничен запек. Състоянието променя функцията на червата, отслабва техните мускули, но нерядко е свързано и с начина на хранене.

Свързани статии

Хранителни добавки с калций

За да бъдем в добра форма и здраве, често приемаме допълнително хранителни добавки, обогатени с витамини и минерали. Ако приемате такива, които са с калций и желязо, знайте, че това може да предизвика появата на запек. Ако забележите това неразположение, спрете приема на добавки или се консултирайте с лекар.

Заболяване на дебелото черво

Всяко заболяване на дебелото черво, като анални фисури, хемороиди, рак на дебелото черво и други, могат да бъдат причина за появата на запек.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Нина ( преди 9 години )
опитай и сподели, ще чакам отзиви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тони ( преди 9 години )
Много благодаря за информацията. Ще го пробвам! нищо вече не ми помага, дано ми подейства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тони ( преди 9 години )
Добре де, някой знаели от какво е съставен и на каква основа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Margarita ( преди 9 години )
От редакцията: Само ще помолим да сте по-внимателни с рекламите. :-)съгласна съм с теб, Натуралакс действително влияе добре при такива ситуации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота