Здраве и красота

Розмаринът решава толкова много проблеми!

Защо е добре да използвате розмарин в ежедневието си?

23.10.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Розмаринът е сред традиционните подправки в българската кухня. Ароматен и изящен, той се използва широко и в средиземноморската кухня. Какви са лечебните му свойства и как укрепва имунната система ще разберете от следващите редове.

Розмаринът се използва от традиционната китайска медицина за успокояване на болките в мускулите, подобряване кръвоносната система и паметта. Изследванията показват, че розмаринът има дори и противоракови свойства.

Тази прекрасна билка се използва не само като подправка, но и като съставка в различни парфюми, като им придава тревист и горист аромат и чар.

Сушеният розмарин е по-концентриран и може да се използва като добавка към различни масла, включително краве, както и течни масла – зехтин, олио и други.

За да подправите зехтина си с аромат на розмарин, а и за да го обогатите с полезните му свойства, просто сложете няколко стръка вътре и затворете плътно. Нека престои няколко седмици на тъмно и проветриво място.

Тази прекрасна смес е изключително подходяща като марината за пилешко и агнешко, като освен това е много богата на желязо, калций и витамин В6.

Резултати от многобройни изследвания показват, че редовната консумация на розмарин подобрява много вида и здравето на косата и кожата. Това е така, защото той има задоволителен брой антиоксиданти, които действат противостареещо. Освен това знаем, че антиоксидантите се борят и със злокачествените процеси в клетката, съответно розмаринът е много добър срещу рака.

По-специално, изследователите са установили, че тази прекрасна билка е полезна срещу рак на простатата, рак на белия дроб, рак на гърдата.

Свързани статии

Листата от розмарин подобряват и паметта. Можете да ги консумирате и под формата на отвара от сушени листа. Дори да не пиете чай от розмарин, можете да се възползвате от лечебните му свойства посредством ароматерапията. Съединенията, които се отделят чрез парите, стимулират клетките в мозъка, отговарящи за паметта и подобряват способностите му.

Розмаринът е и антибактериално средство, което прочиства кръвта и потиска растежа на патогенни микроорганизми, без да разрушава полезните бактерии в тялото.

Ако се използва локално, розмаринът е и чудесен лек срещу пърхота, кожните раздразнения и обривите. Той е полезен и срещу косопад. Използвайте няколко лъжички етерично масло от розмарин за масаж на скалпа и ще се уверите в способностите му. Оставете го в продължение на един час и изплакнете.

Приложен директно върху засегнатите места, розмаринът е ефикасен дори при по-тежки кожни заболявания като екзема и дерматит. Локалното прилагане на розмарин помага и при артрит и облекчава ставни болки, спазми при менструален цикъл и лошо храносмилане.

Коментирай