Здраве и красота

Аюрведа тайни за третиране на пърхот

Използвайте бадемово масло за здрав скалп

24.10.2014г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Пърхотът е едно от най-честите заболявания на скалпа. Може да възникне вследствие на редица фактори като използването на неподходящ шампоан, стрес, стилизиращи продукти и други. Има много шампоани и лосиони, които могат да облекчат пърхота.

Споделяме и няколко аюрведически тайни, които също имат доказан положителен ефект върху здравето на скалпа.

Алое вера

Гелът от алое е едно от най-добрите средства за третиране на пърхота. Купете 100% гел от растението и с леки масажни движения го нанесете върху скалпа. Оставете да действа половин или един час и след това измийте косата си с подходящ шампоан.

Черен пипер на прах

Черният пипер има редица ползи за здравето. Тъй като има антибактериално действие е изключително подходящ за третирането на пърхот. Смесете черен пипер на прах с кисело мляко и пресен лимонов сок. Разбъркайте добре и втрийте тази маска в корените на косата. Оставете да действа в продължение на един час и изплакнете с вода.

Бадемово масло и зехтин

Бадемовото масло и зехтинът са едни от най-добрите масла за здрава коса, а когато се комбинират, дават отлични резултати. В купичка смесете равни части от маслата и леко ги затоплете (не бива да са горещи, а приятно топли).

Нанесете ги в корените на косата с леки масажни движения (но не и ако косата ви е мазна). Оставете да действат 30 минути и след това измийте косата си.

Оцет

Оцетът също има противовъзпалителни и противогъбични действия. С негова помощ косата ви ще бъде по-лъскава, жизнена и без пърхот. След като измиете косата си с шампоан и балсам, направете последното изплакване с вода, в която сте разтворили няколко лъжици оцет. Хубаво облейте корените на косата без да изплаквате допълнително.

Свързани статии

Кокосово масло и лимонов сок

Пресният лимонов сок и кокосовото масло често присъстват в домашните грижи за коса и кожа. Смесете малко количество от маслото с пресен лимонов сок. Разбъркайте добре и нанесете в корените на косата с леки масажни движения. Изчакайте 30 минути и след това измийте косата си с подходящ шампоан.

Масло от пшеничен зародиш

От всички масла това е едно от най-богатите на важния за растежа и здравето на косата и скалпа витамин Е. Маслото от пшеничен зародиш лесно ще откриете в аптечната мрежа. Нанесете от него малко количество в корените с леки масажни движения и оставете да действа 30 минути. След това измийте косата си.

Коментирай