Съществуват множество спорове за това дали прясното мляко трябва да се консумира от възрастни хора. Най-консумираното прясно мляко е кравето. То обаче често бива обвинявано, че е носител на лош холестерол и излишни наситени мазнини за организма.

Затова все по-често хората консумират негови алтернативи или просто купуват обезмаслено прясно краве мляко. Много изследователи и лекари са на мнение, че химически обезмасленото мляко е още по-вредно от онова, произлизащо в натуралния си вид от животното.

Каквато и да е абсолютната истина, факт е, че алтернативите на млякото от крава навлизат все повече в културата на хранене.

За да докажат, че въпреки нападките към животинските видове мляко, те имат и своите ползи, група учени правят сравнителен анализ на хранителните стойности на два вида мляко – това от крава и това от коза.

Козето мляко е второто най-разпространено след кравето и често дори се смята за по-полезно. Вижте какви са характеристиките на двата вида мляко.

Какво се съдържа в една чаша козе мляко?

Калории: 168

Мазнини: 10 г

Калций: 33%

Алергени: Благодарение на съдържанието на протеини, козето мляко е с по-нисък коефициент на съдържание на алергени. Протеинът казеин е отговорен за повечето алергични реакции към млякото. В козето мляко той се съдържа само под формата на следи, не на цялостно съединение.

Нивото на алфа S1 казеин в козе млякото е с до 89% по-малко в сравнение с кравето.

Храносмилане: Козето мляко е с най-близка структура до тази на човешката майчина кърма. То съдържа по-малко лактоза (млечна захар), отколкото кравето. Това го прави по-лесно за храносмилане, тъй като изисква по-малко ензими, отговарящи за разграждането на лактозата.

Това е добре, защото възрастният организъм поначало произвежда по-малко такива ензими в зряла възраст, за разлика от кърмачетата.

Мастните молекули в козето мляко са с по-малък обем и по-крехка структура, което ги прави по-лесно и бързо разградими. Освен това то съдържа повече късоверижни и средноверижни мастни киселини, което спомага за по-гладкото протичане на храносмилателния процес и отнема по-малко енергия за обработка.

На тялото са нужни около 30 минути, за да преработи една чаша козе мляко.

Витамин В12: 2,8%

Витамин С: Една чаша козе мляко носи на организма 5% от необходимия витамин С за деня.

Фолиева киселина: 0,5%

Какво се съдържа в една чаша краве мляко?

Калории: 149

Мазнини: 8 г

Калций: 28%

Още по темата

Алергени: Алергията към алфа S1 казеин протеина в краве млякото е най-често срещаната сред малките деца. Тя се проявява със симптоми като повръщане, диария, кожни обриви, които се считат за по-леки, но може да предизвика и анафилактичен шок.

Храносмилане: Молекулите на мазнините в кравето мляко са по-големи, което ги прави по-трудносмилаеми. Краве млякото има по-високо съдържание на лактоза. Симптомите на непоносимост към лактоза са коремна болка, спазми, подуване, гадене, метеоризъм, диария.

На тялото му отнема 2 часа, за да преработи краве млякото.

Витамин В12: Краве млякото има повече от 18% витамин В12. Той е от съществено значение за червените кръвни клетки.

Витамин С: 0%

Фолиева киселина: 3%