Здраве и красота

Как да разберете дали медът е естествен или с добавки

Няколко теста, които ще ви покажат какво консумирате

25.11.2014г. / 10 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Медът е естествена храна и лек използван в продължение на векове. Той е богат на витамини, минерали, има чудесен вкус и е полезен за цялото семейство. Но често когато го купуваме не знаем дали получаваме качествен естествен продукт или такъв с добавки.

Естественият течен мед има наситен аромат, плътен вкус, гъст е като консистенция в буркана и с времето се кристализира. Споделяме още няколко домашни теста, с които да проверите качеството на консумирания от вас мед.

Тест номер 1

Капнете малко мед между палеца и показалеца и разтрийте леко. Ако медът е истински, той ще се абсорбира в кожата, а няма да е лепкав. Когато медът не е естествен, а с добавени захари, при втриване веднага започва да лепне.

Тест номер 2

С лъжичка вземете малко количество мед и капнете няколко капки върху кухненска хартия. Чистият мед няма да се абсорбира в хартията и да я скъса, тъй като не съдържа вода.

Тест номер 3

Когато изграждат кошер, пчелите правят естествена бариера от мед, с която гонят голяма част от вредителите, като мравките например. Ако на открито капнете няколко капки мед, мравките няма да го докоснат, в случай че е натурален, но не и ако има добавени захари в него.

Тест номер 4

Напълнете чаша с вода и добавете една чаена лъжичка мед. Истинският мед ще се отдели на дъното, а този, който е с добавени захари мигновено ще се разтвори във водата.

Тест номер 5

Всеки обича филийка, намазана с мед. Това е още един тест, който може да ви покаже дали медът, който консумирате е естествен или не. Намажете една филия хляб с мед. Натуралният мед ще се задържи върху филията, докато този, в който има добавки ще намокри хляба.

Свързани статии

Тест номер 6

Потопете в мед кибритена клечка. Естественият мед няма да попречи на запалването й. Но ако в него има и вода, тогава клечката няма да се запали.

Тест номер 7

В купичка сложете 2-3 лъжички мед и ги загрейте в микровълнова фурна. Натуралният мед ще се карамелизира, докато при този, който е с добавки ще се образуват малки мехурчета.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Баба Мара ( преди 3 години )
Истинският мед не кристализира НИКОГА. Истинският мед не е гъст, а е течен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар