Здраве и красота

Мазна кожа – какво трябва да правим и какво не?

Как да решим проблема мазна кожа?

01.12.2014г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мазната кожа почти винаги е голям проблем. Дори да не предизвиква възпаления и акнетични пробиви, лъщенето е достатъчно неприятно и смущаващо, особено за една дама.

За да подобрите вида на кожата си, има някои неща, които трябва да правите и такива, които не трябва.

Какво ТРЯБВА ДА ПРАВИМ, ако имаме мазна кожа?

Използвайте продукти със салицилова киселина, които имат противокомедонно действие. Салициловата киселина има почистващо действие, което прониква дълбоко в порите и отстранява замърсяванията.

Така се намаляват зачервяванията и възпаленията. Порите се свиват и се намалява секрецията на себум.

Използвайте ретиноидни продукти

Ретинолът в чистата му форма е достъпен под формата на витамин А. Той спомага за увеличаване производството на колаген и нормализира производството на себум от мастните жлези. Това намалява появата на черни точки и прерастването им в гнойни пъпки.

Използвайте фон дьо тен без добавени масла

За да предотвратите запушването на порите, което прави кожата още по-мазна, избягвайте употребата на обогатени с различни масла фон дьо тени. Можете също така да използвате продукти на прах вместо такива на кремообразна основа.

Използвайте попивателна хартия

Ако носите грим и не е възможно да миете лицето си през деня, използвайте специална хартия за попиване на себума. Тя поглъща излишния себум без да дразни кожата. Можете да използвате и обикновена хартиена салфетка, но тя не е толкова ефективна като попивателната хартия.

Почиствайте

Когато почиствате лицето със специалните за това препарати, винаги разтривайте кръгообразно с пръсти. Правете това в продължение на 30 секунди и изплакнете. Измийте лицето с топла вода след това и накрая го наплискайте със студена. Това затваря порите.

Какво НЕ ТРЯБВА да правим, ако имаме мазна кожа?

Не пипайте лицето си

Всеки път, щом пипнете лицето си, пренасяте допълнителни бактерии от мръсните си ръце. Те намират благоприятна среда за размножаване върху мазната кожа и така възпаленията се задълбочават.

Ако вече имате и акне, постоянното докосване на кожата разпространява пъпките и прави лечението неефективно. Освен това докосването на гримираната кожа през деня допълнително допринася за запушването на порите и утежняването на състоянието й.

Свързани статии

Не използвайте почистващи средства на кремообразна или млечна основа

Мит е, че хората с мазна кожа трябва да използват мазни овлажнители. Напротив – овлажняването на мазната кожа е важно, но трябва да става с овлажнител без добавени масла, за да не се провокира секрецията на излишна мазнина.

Не използвайте традиционен слънцезащитен крем

Обикновените слънцезащитни лосиони и кремове не са подходящи за мазна кожа. Те са наситени с добавени масла и правят кожата да изглежда още по-мазна. Внимавайте защитният ви продукт да не съдържа добавени масла.

Не премивайте

Измиването на лицето е важно, но не трябва да се престаравате. Ако миете лицето повече от веднъж на ден, това може да предизвика моментна сухота и усещане за опъване на кожата, което след това се компенсира чрез прекомерна секреция на себум.

Кожата реагира на опънатостта като произвежда допълнителна мазнина, а това влошава състоянието й.

Коментирай