Здраве и красота

6 прости правила за по-дълъг живот

Намалете консумацията на червено месо

09.12.2014г. / 15 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Дълголетието е привилегия на тези, които знаят как да се хранят и да водят балансиран начин на живот.

Споделяме няколко прости правила, които да направите част от вашия живот. Не забравяйте успоредно с тях да намалите консумацията на алкохол, подсладени напитки и спортувайте по-често.

Консумирайте по-често риба и морски деликатеси

Според проучване, японските жени имат най-висока продължителност на живота в света. Експертите смятат, че това се дължи на начина на хранене на дамите. Известно е, че в менюто им присъстват много пресни плодове, зеленчуци, ориз и разбира се морска храна.

Рибите и морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини, за които се смята, че са свързани с по-високата продължителност на живота. Ето защо хапвайте риба два пъти седмично.

Доставете си удоволствие с черен шоколад

Малките количества черен шоколад имат редица здравословни ползи. Той се препоръчва на бременни, помага да останем във форма, да имаме добро настроение. Умерената консумация на тъмен шоколад се свързва с по-нисък риск от сърдечна недостатъчност. Това се дължи на флавоноидите, които се съдържат в какаовите зърна.

Те притежават антиоксидантни свойства и спомагат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на притока на кръв към мозъка и сърцето. Флавоноидите се съдържат и в много плодове и зеленчуци като боровинки, ябълки, фъстъци, лук и други както и в много видове чай.

Опитайте се да бъдете позитивни и щастливи

Щастие може да бъде открито навсякъде около нас. Позитивната нагласа към заобикалящата ни среда със сигурност ни прави по-щастливи. Хората, които са щастливи имат в пъти по-ниски нива на хормона на стреса кортизол както и по-ниско кръвно налягане. По-ниското кръвно налягане намалява опасността от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Консумирайте по-често ядки

Честата консумация на ядки намалява значително риска от сърдечносъдови заболявания,, диабет, рак, заболявания на белите дробове, помага за контрола на холестерола. Проучвания са установили, че за хората, които всеки ден консумират по една шепа безсолни ядки има с 20% по-нисък риск от внезапна смърт.

Опитайте се да добавите орехи, бадеми, лешници и други полезни ядки към вашето всекидневно меню.

Намалете консумацията на червено месо

Колко често консумирате червено месо и колбаси? Според редица изследвания ежедневната консумация на червено месо повишава риска от появата на сърдечни заболявания и рак с 13%, а консумацията на преработено месо с 20 на сто. Не забравяйте, че може да замените колбасите и червените меса с риба и пилешко месо.

Свързани статии

Медитирайте

Медитацията е един добър начин да намалите нивата на стрес. Учени от Калифорнийския институт откриха, че хората, които редовно медитират, имат по-високи нива на теломераза. Това е ензим, който е отговорен за удължаване теломерите (окончанията на хромозомите) в краищата на вашите хромозоми, които влияят върху стареенето.

Проучванията показват, че при пациенти с ракови заболявания, медитацията спомага за удължаване на продължителността на живота.

Снимка: Freeimages.com

Коментирай
Свободно време