Здраве и красота

Погрешни разбирания за сърдечносъдовите заболявания

Най-разпространените митове за сърдечното здраве

20.01.2015г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

През годините сме се научили на много погрешни схващания по отношение на сърдечносъдовите заболявания. Хората са склонни да се доверяват на всевъзможни митове, което често изиграва лоша шега и застрашава здравето.

Кои са най-разпространените погрешни разбирания за сърдечносъдовите заболявания?

Сърдечносъдовите заболявания се случват най-вече на възрастни хора

Истината е, че начинът на живот играе много по-голяма роля в днешно време, отколкото възрастта. Факт е, че сърдечносъдови заболявания се случват при все по-млади хора, което е следствие от нездравословни навици, лоша храна и заседнал начин на живот.

Инфарктите поразяват най-вече мъжете, жените не са толкова застрашени

Сърдечните заболявания могат да се случат както при мъже, така и при жени. В действителност, смъртността, причинена от сърдечносъдови заболявания, е много по-голяма при жените.

Сърдечна недостатъчност означава сърцето да спре да работи

Сърцето спира да бие внезапно по време на спиране на сърдечната дейност, причинена от сърдечна недостатъчност, а не по време на самата сърдечна недостатъчност. Има хора, които живеят дълъг живот, въпреки сърдечната си недостатъчност.

Стига тя да бъде навреме диагностицирана и овладяна, човек може да живее нормален живот.

Инфарктите имат предупредителни симптоми

Не е необходимо сърдечният удар да се случи след поредица от симптоми. В много от случаите те са налице, но не са задължителен компонент от картината.

Често се случва инфарктът да е предхождан от стягане и болка в гръдната и гръбната област, изтръпване на ръцете, гадене, световъртеж. Но има и симптоми, които са трудно доловими и човек невинаги може да ги свърже своевременно с настъпването на сърдечен удар, например дискомфорт в челюстта, затруднено дишане, леко гадене, тръпки по врата и гърба.

Свързани статии

Сърдечносъдовите заболявания са наследствени, така че не могат да бъдат предотвратени

Вярно е, че хората с фамилна обремененост са с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, но това не означава, че не могат да намалят риска като знаят за съществуването му.

Правилното хранене, контролирането на холестерола, поддържането на кръвното налягане в нормални граници, контролирането на кръвната захар, избягването на пушенето са все неща, които облекчават сериозно сърдечносъдовата система. Ако следите всичко, рискът от усложнения ще се намали многократно.

Сърдечносъдовите заболявания не могат да засегнат физически активните и хората в добра форма

Понякога дори здравословните навици не могат да ви предпазят от сърдечни проблеми. Възможно е дори маратонец да страда от висок холестерол. Затова от голямо значение са рутинните прегледи, които да установят откъде идва проблемът. Така решаването му е много по-лесно.

Нормално е да имате високо кръвно налягане в напреднала възраст

Кръвното налягане се увеличава с възрастта, защото стените на артериите стават по-твърди и нееластични с годините. Втвърдените и запушени артерии карат сърцето да изпомпва кръвта по-трудно. Натрупването на мазнини и плаки по стените на кръвоносните съдове допълнително смущава работата на сърцето и в резултат настъпват редица последствия, понякога дори смърт.

Коментирай