Здраве и красота

Изпитани домашни лекове срещу газове и подуване на корема

На помощ идва природата!

23.01.2015г. / 13 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Газовете и подуването на корема са много неприятен ефект от лошия начин на живот и хранене, които, за съжаление, много хора водят.

Когато храната преминава през храносмилателния тракт, той я обработва като отделя енергия и различни отпадъци. Но при затрудненото обработване определени храни не могат да бъдат преработени или смилането им е затруднено. Страничният продукт от цялата тази „бъркотия“ са газовете.

Те причиняват подуване и дискомфорт, който в по-тежки случаи може да бъде дори болезнен, а и да доведе до други проблеми.

Кои храни предизвикват газове и стомашни проблеми?

Това най-често са зелето, фасулът, газираните напитки, пикантните храни, пърженото. Ако освен че консумирате подобни храни често го правите и в по-големи количества, носите и по-стегнати дрехи, това би усложнило ситуацията.

Прекалено стегнатото облекло предизвиква излишно подуване и спомага за образуването на газове, тъй като твърде прилепналите дрехи затрудняват движението и работата на червата.

Какво можете да направите, за да предотвратите появата на газове?

  • Разходете се, след като се нахраните, особено ако храненето е било обилно.
  • Седете изправени, докато се храните и след това. Не се прегърбвайте – това влошава работата на червата.
  • Пийте напитки със стайна температура.
  • Яжте бавно и дъвчете храната много добре.

Какво помага, след като газовете вече са се появили?

Чесънът е най-добрият начин за облекчаване на газовете. Създайте си навик да дъвчете чесън след всяко хранене в случай, че често страдате от поява на газове и подуване на корема. Ако се притеснявате, че яденето на суров чесън ще направи дъха ви да мирише прекалено, добавяйте по малко от него към ястията си или си варете отвара от чесън, черен пипер и кимион.

След като заври, прецедете я и я пийте три пъти на ден.

Черен пипер

Черният пипер е другият помощник при храносмилателни проблеми. Вземете половин чаена лъжичка смлян черен пипер, 2-3 лъжички нерафинирана захар и 2-3 лъжички вода. Разбъркайте добре тази смес и я консумирайте след всяко хранене.

Можете да си приготвите също смес от малко черен пипер, джинджифил на прах, кориандър и листа от мента, смесени с една чаена лъжичка мед. Взимайте по една лъжичка от тази смес всеки ден и няма да имате проблеми с подуването и газовете.

Свързани статии

Ким

Кимът е изпитан домашен лек срещу газове. Можете да си направите отвара от него, която да пиете преди всяко хранене.

Кисело мляко

Прясното мляко е известен причинител на газове, подуване и лошо храносмилане. За разлика от него, киселото мляко има тъкмо обратното действие. В него се съдържат множество пробиотици, които възстановяват и подпомагат чревната флора.

За най-добри резултати добавяйте по една щипка кимион към киселото мляко.

Карамфил

Дъвченето на карамфил помага за облекчаване на стомашните болки. Ако вкусът на карамфила ви е прекалено остър, можете да го заместите с масло от карамфил.

Резене

Резенето моментално разгражда газовете. Използвайте го като подправка за вашите яхнии, супи, гарнитури, туршии, салати.

Коментирай