Здраве и красота

Симптоми на забавен метаболизъм

Имате целулит на нови места

29.01.2015г. / 12 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Метаболизмът е съвкупност от биохимични реакции, които се извършват в организма. Човешкият мозък е уникално чувствителен към смущенията в реакциите, а смущения в химическата среда на мозъка може да доведат до метаболитни нарушения.

Кога и как да разпознаем, че метаболизмът ни е по-бавен от обикновено? Вижте на какво трябва да обърнете внимание.

Изпитвате ужасен глад за сладкиши

Надбъбречните жлези в човешкото тяло са отговорни за стимулирането на процеса, който превръща натрупаните мазнини в енергия. Когато това не се случи, тялото ви изпитва нужда да получи храна, която бързо да му достави необходимата енергия.

Захарните изделия спадат към групата на така наречените прости въглехидрати, които не предоставят енергия за дълго време.

Забелязвате промени в състоянието на кожата и косата

Един от най-важните органи в човешкото тяло е щитовидната жлеза. Когато тя не функционира правилно, може да бъде причина за забавянето на метаболитните процеси, което от друга страна се отразява на състоянието на косата, кожата и ноктите.

Ако сте забелязали, че косата ви капе повече от обикновено, кожата ви е станала по-суха или по-мазна, ноктите са чупливи, вероятно страдате от хормонален дисбаланс.

Имате целулит на нови места

Около 40% от жените имат целулит в областта на гърба, дупето, задната част на бедрата. Ако забележите, че предната част на бедрата ви също е засегната от портокаловата кожа, това определено е червен флаг за метаболизма ви.

Освен това загубата на колаген и еластин в кожата прави целулита по-видим и всички телесни мазнини започват да изглеждат като малки бучици.

Забелязвате натрупвания на мазнини в области, в които досега не сте имали

Всеки има различна структура на тялото и трупа мазнини в различни части. Но ако започнете да трупате мастна тъкан в нови области, това може да е знак за бавен метаболизъм. Вашето тяло търси нови области, за да съхранява мазнини.

Свързани статии

Мазнини около корема, например, може да означават, че нивата на кортизола не са в норма. Когато сте подложени на стрес например, тялото ви отделя по-големи количества кортизол. Това води до забавяне на метаболизма и натрупване на мазнини предимно в областта на корема.

По-лесно наддавате на тегло, отколкото сваляте

Това е знак номер едно за бавен метаболизъм. Вашите стари трикове и нови диети за отслабване просто вече не действат. Ето защо не бива да се опитвате да гладувате или да чакате килограмите да продължават да се покачват. Консултирайте се с лекар!

Коментирай