Здраве и красота

Причини за поява на черни плътни косми по лицето

Какво предизвиква окосмяването по лицето?

23.02.2015г. / 15 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако забележите един или два черни косъма да се подават от брадичката или от горната ви устна, не се плашете – не се превръщате в мъж! Това е често срещан проблем сред повечето жени, особено след менопаузата, но и преди това.

Всички жени имат леко окосмяване по цялото лице, което се променя през целия живот. С напредване на възрастта внезапно може да започнат да ви се появяват разни нежелани косми, които постоянно да скубете и да треперите да не се появят незабелязано.

На какво се дължи появата на единични черни косми около брадичката?

Мъжете и жените произвеждат сходни хормони, но в различни пропорции. Всички жени произвеждат малки количества мъжки хормони, наречени андрогени. С възрастта съотношението в хормоните се променя, което води и до нежелани промени в окосмяването.

С остаряването, естрогенът в тялото на жената намалява. Той по природа противодейства на андрогените. Със спада на нивата му, влиянието на мъжките полови хормони взима превес.

Свързани статии

Странични фактори, влияещи върху появата на окосмяване по лицето

Някои жени генетично имат предразположеност към прекомерно окосмяване в областта на брадичката и лицето изобщо. Но има и други фактори, които биха могли да предизвикат окосмяване или поява на единични черни и плътни косми по лицето.

Такива фактори са хормоналният баланс по време на бременност, при автоимунни заболявания, при употреба на противозачатъчни таблетки, нередовна менструация, менопауза или синдром на поликистозните яйчници.

Какво да направите?

Първото нещо, което спокойно можете да направите, е да отстраните косъма от лицето си без притеснение. Най-добре е да го отскубнете с помощта на пинсети. Не се притеснявайте, че това ще направи окосмяването по-тъмно и грубо.

В никакъв случай не бръснете космите. Лазерната епилация също е добър избор за трайно премахване на нежеланото окосмяване.

Коментирай