Здраве и красота

Край на лошия холестерол с няколко малки промени

Промени в диетата и начина на живот

25.02.2015г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Високият холестерол е проблем, който спохожда страшно много хора. Той е в основата на редица сърдечносъдови заболявания. Лошата храна, която много хора поглъщат ежедневно, увеличава нивата на лошия холестерол. Това дава отражения в много органи в тялото, най-вече в черния дроб и сърцето.

Има медикаменти, които спомагат за редукцията на лошия холестерол, но чрез подходяща диета той се повлиява най-добре.

Има някои продукти и храни, които намаляват холестерола. Здравословните практики също помагат в контрола на лошия холестерол.

Зърнени храни

Бета глюканите, съдържащи се в зърнените храни, както и водноразтворимите фибри, държат холестерола далеч от организма.

Добавете в менюто си овес, ечемик, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци.

Червен ориз

Червеният ориз е нерафиниран. В неговата червена обвивка се съдържат антоцианини – пигментни вещества, които играят роля при редуцирането на холестерола. Голямото количество фибри в червения ориз го правят идеална хранителна съставка за борба с неблагоприятното действие на лошия холестерол.

Соя

Проучванията показват, че соевият протеин помага в регулирането на нивата на холестерола. Добавете соя в диетата си.

Пектин

Ябълковият пектин от години се използва за понижаване нивата на лошия холестерол. Най-добре е да вземате пектин под формата на хранителна добавка или пудра за разтваряне. Иначе трябва да изядете доста ябълки на ден, за да си набавите нужното количество пектин.

Свързани статии

Движете се повече

Движението е решение на много здравословни проблеми. Физическата активност трябва да е безкомпромисно налице, ако искате да се радвате на здравословни нива на холестерол.

Спрете цигарите

Цигарите трябва да бъдат спрени по всички параграфи. Лошият холестерол също влиза в тази графа.

При пушенето в организма се произвежда химикал, който спира пренасянето на добрия холестерол, което спомага за отлагането на лошия в черния дроб.

Намалете теглото си

Наднорменото тегло, особено около корема, увеличава нивата на лошия холестерол. Мастните натрупвания в областта на корема са предпоставка за развитие и на други заболявания, като диабет, метаболитен синдром, хормонален дисбаланс.

Коментирай