Здраве и красота

Разкрасяващи маски с желатин

Преоткрийте красотата

24.02.2015г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Желатинът е една от най-честите съставки, които използваме в кулинарията. Той се състои от глицин аминокиселини и пролин. Освен в кулинарията той намира приложение и в домашните маски за красиви кожа и коса. Запишете тези рецепти и преоткрийте красотата.

Желатинова маска за лице с плодов сок

Какво ви е необходимо:

  • 1/2 пакетче неовкусен желатин
  • около 200 мл сок от пресни плодове, изберете този, който е точно за вашия тип кожа, като за мазна кожа използвайте фреш от лимон, моркови, портокал, грейпфрут, домати; за нормална кожа – фреш от праскова, малина, ябълка, папая, круша или ягодов сок.

Поставете желатина и плодовия сок в малка тенджера и бавно ги загрейте на котлона.

Бъркайте непрекъснато, докато съставките се свържат добре. Отделете сместа от котлона, за да може да стегне и след това я сложете за около 30 минути в хладилника. Разбъркайте и вижте дали консистенцията е достатъчно гъста.

Нанесете равномерно маската върху почистено лице и оставете да действа 20-30 минути. След това започнете да отлепвате внимателно маската от кожата, като започвате от брадичката към челото. Изплакнете лицето с вода и ако е необходимо нанесете овлажняващ крем.

Желатинова маска за коса

Какво ви е необходимо:

Смесете желатина на прах заедно с предварително затопленото мляко. Бъркайте непрекъснато до получаването на хомогенна смес. Добавете зехтина, яйцето, балсама и разбъркайте отново. По желание добавете няколко капки от любимото ви етерично масло.

Свързани статии

Нанесете маската върху влажна коса по дължината, избягвайки корените, за да не се омазнят. Оставете маската да действа поне 30 минути и след това измийте косата си с подходящ шампоан.

Маска за лице с яйчен белтък, мляко, желатин

Какво ви е необходимо:

  • 1 супена лъжица неовкусен желатин
  • 2 и ½ супени лъжици пълномаслено прясно мляко
  • 1 яйчен белтък

Смесете млякото и желатина в тенджера, която сте поставили на котлона, като бъркате непрекъснато, докато желатинът се разтвори. След това премахнете сместа и оставете леко да изстине.

Добавете белтъка и разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес. Нанесете маската равномерно върху почистено лице и шия. Оставете да действа 20-30 минути и отлепете внимателно от кожата. Накрая изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Коментирай