Здраве и красота

10 суперхрани срещу висок холестерол

Как да намалим лошия холестерол?

27.02.2015г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Наличието на висок холестерол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти, метаболитен синдром и още много други заболявания, свързани с обмяната на веществата.

Правилната храна и редовната физическа активност допринасят за намаляването на холестерола. Някои продукти имат по-силно влияние върху свалянето на нивата на лошия холестерол. Освен това полезно действие, те имат и много други позитивни влияния върху организма. Затова наричаме тези продукти суперхрани.

Кои са суперхраните, които най-ефективно повлияват нивата на лошия холестерол?

Овесени ядки

Консумирането на пълнозърнести храни се свързва с намаляване на холестерола. Овесът съдържа разтворими фибри, наречени бета-глюкани. Те помагат за намаляването на холестерола с около 20% при ежедневна консумация.

Освен това овесените ядки са отличен източник на минерали и протеини.

Орехи

Орехите са богати на мононенаситени мастни киселини и омега-3 мастни киселини. Консумирането на тези ядки е в състояние да намали холестерола с около 15%, а и да подобри функцията на кръвоносните съдове.

Орехите намаляват възпалението, обогатяват организма с витамин Е, минерали и витамини от група В.

Фасул

Фасулът, зрелият боб във всичките му разновидности, е много богата на фибри и растителни протеини суперхрана.

Изследванията показват, че добавянето на бобови растения в менюто намалява холестерола. Освен това бобовите растения са полезни и за диетата ви, защото не добавят почти никакви излишни калории към дневния ви прием.

Бобовите са богати на витамин В-комплекс и минерали.

Свързани статии

Зехтин

Зехтинът е сред най-известните източници на мононенаситени мастни киселини. Той помага за намаляване на холестерола и възпалението в тъканите. Той е полезен още за здравето на сърцето и кръвоносната система.

Бадеми

Бадемите съдържат множество полиненаситени мазнини, освен мононенаситените. Бадемите доставят на организма още минерали, витамини от група В, витамин Е. Редовната им консумация намалява холестерола с до 20%.

Подходящи са като добавка към салати, дресинги, печени ястия.

Соя и соеви продукти

Протеинът в соята има голямо въздействие срещу холестерола. Яденето на две порции тофу, соево мляко или соеви зърна намаляват холестерола с около 5%. Соята е прекрасен източник и на омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.

Коментирай