Здраве и красота

Суперхрани за здрави зъби

Кои храни не само не развалят зъбите, а подобряват здравината и белотата им?

10.06.2014г. / 08 13ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стоматологичното здраве със сигурност не се осигурява само с измиването на зъбите и изплакването им с вода за уста. Храната, която ядем също има голямо значение, както за развалянето на зъбите, така и за оптимизиране на тяхната здравина.

Докато сладките храни са враг номер едно на зъбите, има няколко храни, които действително могат да поддържат зъбите здрави и силни. Кои са тези суперхрани за здрави зъби?

Мляко

Млякото е добър източник на калций, фосфати и витамин D. Всички тези хранителни вещества допринасят за по-голямата здравина на зъбите и укрепването на емайла.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа катехини – сложни органични полифеноли и антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията и помагат за контрола на инфекциите. Тези противовъзпалителни катехини допринасят за улесняване на поддържането на оралното здраве. Проучванията сочат, че хората, които пият повече зелен чай, страдат от по-малко зъбни проблеми.

Свързани статии

Ядки и семена

Ядките и семената са не само изключително богати на протеини, но те съдържат и много важните микроелементи калций, фосфор, магнезий и цинк, които са невероятно полезни за здравето на зъбите. Калцият е незаменимо хранително вещество, което изобилства в ядките и семената. Той допринася за реминерализацията на зъбите, което е основно за запазване на тяхната здравина.

Ябълки

Ябълките предизвикват отделяне на допълнително количество слюнка в устната кухина, което действа като естествен механизъм за почистване на зъбите от хранителни остатъци. Освен това, ябълките са богати на витамини и минерали, които са полезни не само за зъбите, но и за здравето изобщо. Една ябълка на ден помага за значителното подобряване на оралното здраве.

Тъмен шоколад

Черният (натурален) шоколад се състои от какао, което съдържа танин. Той помага за предотвратяване на появата на кариес и ерозия на емайла. Също така танините се борят активно с възпалението и успокояват венците, подобряват кръвообращението в тъканите, като по този начин укрепват здравето им.

Коментирай