Здраве и красота

Какво трябва да знаем за метаболитния синдром?

Рискови фактори и превенция

03.03.2015г. / 10 29ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Метаболитният синдром е съвкупност от метаболитни рискови фактори. Когато рисковете станат прекалено много, шансовете да развиете сърдечносъдови заболявания, хормонални проблеми и свръхтегло са много големи.

Метаболитният синдром се развива вследствие на натрупването на телесни мазнини, липсата на физическа активност и високо въглехидратна диета. Метаболитният синдром е сред най-често срещаните причини за поява на диабет, заболявания на кръвоносната система и сърцето.

Кои са рисковите групи?

  • Хората с наднормено тегло
  • Хората с инсулинова резистентност
  • Хората от бялата раса

Основна причина за поява на метаболитен синдром е наднорменото тегло или затлъстяването. Намаляването на теглото е важен аспект в превенцията на това състояние. Комбинацията от правилна диета и физическа активност смекчава доста метаболитните рискови фактори.

Правилно хранене

Небалансираната диета е сред основните причини за наднормено тегло и затлъстяване. За да преодолеете метаболитния синдром е важно да регулирате хранителните си навици и да балансирате диетата си.

Идеалната диета срещу метаболитен синдром е богата на протеини и фибри и бедна на въглехидрати. Предвиждайте в менюто си и известно количество здравословни мазнини. Без тях отслабването е по-трудно.

Упражнения

За да имате здраво и стройно тяло е важно редовно да се упражнявате. Физическата активност намалява инсулиновата резистентност и подобрява чувствителността на клетките към инсулина.

Увеличаването на мускулната маса е от огромно значение за намаляване на инсулиновата резистентност. Колкото повече допускате мускулите да омекват и атрофират, толкова по-трудно става отслабването и овладяването на метаболитния синдром.

Свързани статии

Консумация на вода

Поддържането на добре хидратирано тяло е ключово в борбата с метаболитния синдром. Хидратирането премахва токсините от организма и по този начин спомага за редукцията на килограми.

Адекватният прием на вода е жизненоважен за поддържане на здравословно тегло и баланс в тялото.

Избягване на пушенето

Друг важен аспект от борбата с метаболитния синдром е избягването на тютюнопушенето. Пушенето е вредно за организма в цялостен план. По отношение на метаболитния синдром, пушенето също оказва голямо влияние като притъпява чувствителността на клетките към инсулина.

Освен това, пушенето увеличава лошия холестерол, а това се свързва директно с коронарна болест на сърцето и усложненията, които предизвиква.

Коментирай