Здраве и красота

Тревожни симптоми на рак на маточната шийка

Болезнено уриниране и болки в краката

21.03.2015г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Ракът на маточната шийка е сред водещите причини за смърт на жените. Едни от най-честите симптоми, подсказващи за страшната диагноза са нередовна менструация, умора, рязка загуба на тегло. Вижте още няколко признака, които могат да подсказват за наличието на рак на маточната шийка.

Болки в краката

Това е един от скритите симптоми и един от първите физически признаци, подсказващ за здравословен проблем. При наличие на ракови клетки, шийката на матката може да бъде по-подута и да намали притока на кръв към долните крайници. Това от своя страна предизвиква усещане за болка и подпухналост.

Болезнено уриниране

Шийката на матката и пикочния тракт са тясно свързани. Появата на инфекции на пикочните пътища може да е резултат от бактерии, разположени по повърхността на вагиналните стени.

Ракът на маточната шийка може да раздразни и възпали мускулите около пикочния мехур и уринирането да бъде съпроводено с болка и дискомфорт. Ето защо инфекциите на пикочните пътища не бива да се пренебрегват, а незабавно трябва да бъде направена консултация със специалист.

Вагинално течение

Вагиналното течение което е в рамките на нормалното, трябва да бъде без специфичен цвят и мирис. От друга страна обилното вагинално течение придружено с остра, неприятна миризма, съмнителна текстура, може да подсказва за наличието на гъбични инфекции или други болести, предавани по полов път.

Нелекувани, вагиналните инфекции носят риск от по-нататъшни гинекологични усложнения. И не на последно място, ако забележите обилно течение, което преди не се е проявявало и правите секс с предпазни средства, също е добре да се консултирате със специалист.

Необичайно кървене

Един от най-често срещаните и тревожни симптоми на рак на маточната шийка е устойчиво и непланирано кървене (извън дните, в които трябва да настъпи менструацията ви). Когато се бори с раковите клетки, шийката на матката реагира на тях, като това се проявява като кърваво течение.

Болезнен сексуален акт

Болезненият полов акт не бива да се игнорира. Понякога могат да липсват някои от гореизброените симптоми. Затова, ако често изпитвате болка по време на секс или тя е придружена с кървене, консултирайте се с лекар.

Свързани статии

Нередовно уриниране

Подобно на нередовната менструация, нарушаването на функцията на пикочните пътища е симптом, който изисква повишено внимание. Обърнете внимание колко често уринирате, дали има промяна в нормалния цикъл, дали уринирането е придружено с появата на кръв.

Невинаги кръвта при уриниране е признак за появата на цистит. Понякога това може да е тревожен симптом на наличието на рак на маточната шийка.

Болка в таза и долната част на гърба

Болката в таза в дни, в които не очаквате настъпването на вашата менструация или овулация, може да подсказва за здравословен проблем. Понякога тази болка може да засяга мускулите в долната част на гърба, като ги кара да се свиват, а вие да усещате напрежение и дискомфорт.

Важно е да обръщате внимание на всяка болка в кръста, тъй като това често е най-недиагностицираният симптом на рак на маточната шийка.

Снимка: Thinkstock

Коментирай