Здраве и красота

Махмурлук според напитката

Въпреки че почти винаги е очакван, той зависи от някои фактори

02.04.2015г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки, който е имал страхотна парти вечер, давил е любовната мъка в алкохол или е поливал някакъв успех, се е събуждал поне веднъж със силно главоболие, разстроен стомах, чувствал се е замаян и т. н.

Махмурлукът винаги напомня за изпитото количество алкохол. Въпреки че е очакван, той зависи от някои фактори. Вижте няколко от тях.

Алкохолни напитки с тъмен цвят

Алкохолните напитки, които са в по-тъмни цветове като уиски, коняк, тъмен ром, могат да ви причинят силен махмурлук. Степента на главоболието, гаденето, ще зависи от количеството на конгенерите, които съдържат напитките. Конгенерите са страничен продукт, който се получава при ферментацията на алкохола.

Те придават на напитките тъмен цвят и силен вкус. За сравнение в една чаша уиски има приблизително 37 пъти повече конгенери в сравнение с чаша водка. Според редица изследвания хората, които консумират някои от гореизброените напитки страдат по-често от тежък махмурлук, в сравнение с тези, които предпочита друг вид алкохолни питиета.

Алкохолни напитки без цвят

В тази група попадат водката, белият ром и други. Ако тези напитки са ваши любими, те също ще ви причинят махмурлук, но той няма да бъде толкова силен, колкото ако пийнете чаша-две уиски или коняк.

Бира

Ако прекалите с любимата ви бира, тя ще предизвика не само обичайните симптоми на махмурлук, но и подуване на корема и газове. Освен това бирата може да се окаже проблемна напитка за вашето тегло.

Когато консумирате алкохолни напитки, черният ви дроб трябва да преработи алкохола вместо мазнините и това допринася за натрупването на излишни телесни мазнини. Също така бирата може да се окаже по-калорична от някои видове водка или други алкохолни напитки.

Свързани статии

Червено вино

Червеното вино също е с високо съдържание на конгенери, които причиняват тежък махмурлук. Тук има значение и качеството на напитката. По-нискокачествените вина са с по-високо съдържание на конгенери. Освен, че ви очаква главоболие след неговата консумация, още докато се наслаждавате на вкуса му, може да се почувствате доста замаяни.

Бялото вино предизвиква по-малък махмурлук, но също като червеното съдържа съставки, които ще ви накарат да се чувствате по-сънливи.

Шампанско

Невероятна, но и коварна напитка, която „обещава“ силно главоболие. Ако сте любители на шампанското, знайте че голямото количество въглероден диоксид, прави така, че напитката по-лесно да се абсорбира в кръвта, което води до по-бързо напиване.

Коментирай