Здраве и красота

Проф. Веселка Дулева: Пропускането на хранене крие риск от затлъстяване

Витамин D и калцият са едни от най-важните елементи за женското здраве

04.05.2015г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За или против веганството и вегетарианството? А по време на бременност?

Вегетарианците консумират основно или предимно растителна храна като употребяват яйца, риба и млечни продукти. Веганите консумират само растителна храна (зеленчуци, плодове, зърнени, ядки) и не консумират яйца, риба и мляко.

Изключването от дневния хранителен прием на една или няколко групи храни създава риск от дефицит на редица нутриенти. Основен недостатък на вегетарианското хранене е рискът от дефицит на висококачествен белтък от животински произход, на минерали – желязо, цинк, калций и някои витамини – витамин В12, витамин D.

Особено рискови групи са: бременни жени, кърмещи жени и малки деца. При добро планиране на хранителния прием вегетарианската диета може да избегне потенциалните рискове за здравето и да има и някои благоприятни въздействия като: намален риск за някои заболявания: хипертония, затлъстяване, ракови, диабет 2, подобряване функциите на стомашно-чревния тракт.

Вегетарианската диета в сравнение с веганската може по-лесно да бъде адаптирана за задоволяване потребностите на бременната или кърмеща жена, но е необходимо умело съчетаване на храните и съвет от специалист.

Основен проблем при бременните и кърмещи жени представлява ниският прием на хемово желязо, което се съдържа в животинските продукти и ниското усвояване на нехемовото желязо от растителните храни.

Значителен процент (46-63%) от бременните жени на веганска диета са и с биохимични маркери на В12 дефицит, с ниски концентрации на серумни нива на витамин D. Концентрацията на витамин D в майчиното мляко корелира със серумните нива витамин D и с приема на витамин D от майката.

При бременни жени на веганска диета са по-ниски нивата на калций и цинк. Бременните и кърмещи жени, спазващи веганска диета се нуждаят от консултации и наблюдение от лекар-диетолог. Въпреки че вегетарианската диета не е толкова ограничителна, някои бременни и кърмещи жени могат да бъдат също консултирани и наблюдавани.

Много родители вегани, прилагат веганството като модел на хранене и при своите деца и от ранна детска възраст. Какви са рисковете за здравето на малките?

Веганското хранене при деца (без прием на храни от животински произход) крие сериозни рискове за развитието и здравето на растящия организъм, свързани с дефицити на незаменими аминокиселини, ценни витамини и минерали.

Вегетарианското хранене при деца, включващо растителни храни, мляко, млечни продукти и яйца, независимо че съдържа храни, доставящи пълноценен белтък и калций, създава рискове за железен дефицит, тъй като хранителните източници на добре усвоимо „хемово“ желязо (месо и риба) са изключени от менюто на децата.

Практикуването на вегетарианство, особено при малки деца (3-7 години) създава основен риск за недостатъчен прием на желязо и железен дефицит, тъй като само месото и рибата са източници на лесно и добре усвоимата „хемова“ форма на минерала.

Желязото в растителните храни е в „нехемова“ форма, която се усвоява в много малка степен, само около 7 %. Допълнително в растителните храни като зърнени и бобови храни, ядки и зелени листни зеленчуци – основните източници на желязо при вегетарианската диета, съдържат вещества (фитати и желязо-свързващи фенолни съединения), които значително потискат усвояването на минерала.

Калцият, който се съдържа в млякото и млечните продукти, ако се приема заедно с храни съдържащи „нехемово“ желязо намаляват усвояването му с 50%. Соевите продукти, включително соевото мляко, които често се използват при вегетарианските диети също са богати на фитати, поради което усвояването на желязото от тях е в много малка степен.

Тези специфични особености трябва да се съобразяват при съставянето на менюто на децата и това налага участието на квалифициран и опитен диетолог. При децата на 3-7 години потребностите от желязо не са малки, поради бързия растеж в този период – 10 мг дневно и са по-високи от тези на децата от 7 до 10 години (8 мг дневно).

Поради сравнително малките запаси на организма от желязо и трудността да се постигне необходимият прием на желязо при вегетарианската диета, децата са с висок риск за железен дефицит, който се отразява особено неблагоприятно върху растящия организъм – нарушава се растежът и имунитетът, нарушава се физическата и умствена активност, вниманието.

Свързани статии

Децата като рискова група по отношение на храненето, поради бързия си растеж и необходимост от прием на всички незаменими хранителни вещества за изграждането и съзряването на организма им, не трябва да бъдат на веганско или вегетарианско хранене до навършване на пълнолетие и възможност сами да вземат решение за това.

Само няколко дни остават до Гергьовден. Как да се храним по време на празници?

Посрещането на празниците традиционно е свързано с богата трапеза, прием на много и различни видове храни и алкохол.

Вкусните ястия предразполагат към консумиране на по-голямо количество храна, често богата на енергия, мазнини, сол и захар, хранителни вещества, които трябва да ограничаваме в ежедневното си хранене.

Добре е по време на празниците да не прекаляваме с храни и напитки, да спазваме препоръките за здравословно хранене, да се насладим на добра храна и компания.

Едно пожелание към читателките на Az-jenata.bg...

Чрез здравословен начин на живот – хранене и физическа активност да бъдат здрави и активни.

Снимки: Thinkstock, youtube

Коментирай