Здраве и красота

5 употреби на етеричното масло от мента

За какво помага ментовото масло?

23.05.2015г. / 08 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Етеричното масло от мента е основно в медицината и козметиката. Ментовото етерично масло е по-концентрирано, отколкото другите етерични масла. Локалното му приложение е безопасно, но при употреба се препоръчва разреждането му с бадемово масло или масло от жожоба.

За какво може да се използва етеричното масло от мента?

Лечение на синдром на раздразнените черва

Този синдром е истинско мъчение за хората, които страдат от него. Маслото от мента е идеален избор за пациентите с този проблем. Проучванията показват, че ментата облекчава симптомите и подобрява общото качество на живот.

Освен това изследванията показват драстично намаляване на тежестта на симптомите при повечето пациенти.

Тежък метеоризъм

Спазмите на дебелото черво водят до големи количества газ, които могат да бъдат както досадни, така и доста неудобни. Хубавото на ментовото масло е, че действа като алтернатива на фармацевтичните продукти за премахване на газовете.

Добавете масло от мента в чая си, за да облекчите газовете. Изследванията показват, че тази комбинация се отразява добре на червата.

Разстроен стомах и храносмилане

Разстроеният стомах е често срещан проблем. 90 мг ментово масло, смесени с масло от ким помагат за облекчаване на симптомите. Друг бърз начин за лечение на стомашно неразположение е добавянето на няколко капки ментово масло в чаша вода.

Зъбен кариес и халитоза

Халитозата е медицинският термин за лошия дъх. Именно затова ментата е основен компонент в пастите за зъби и водите за изплакване на устната кухина.

Водата за уста съдържа химически хлорхексидин. Той потиска растежа на болестотворни бактерии, които образуват кариеси. Маслото от мента показва добри резултати, когато става въпрос за предотвратяване на появата на нови кариеси. Освен това премахва лошия дъх.

Свързани статии

Главоболие

Напрежението в главата е истински проблем за хората, които страдат от мигрена и чести главоболия. Работата и ежедневните ангажименти стават невъзможни за вършене.

Етеричното масло от мента помага и в тези случаи. То облекчава главоболието, дори само заради миризмата си.

Можете да мажете слепоочията си и зоната около челото с ментово масло. Ментата има отпускащо спазмите действие. Освен това тя намалява нивата на стрес, което прави главоболията по-редки.

Коментирай