Здраве и красота

Да нахраним костите

19.10.2006г. / 01 06ч.
Аз жената
Да нахраним костите

Една на всеки три жени и един на всеки петима мъже страдат от остеопороза. Заболяването засяга предимно жени в менопауза, но също и мъже след 60-годишна възраст, спортисти и др. Повече от 1,5 млн. души годишно по целия свят страдат от гръбначни или негръбначни фрактури. Според проф. Анна Мария Борисова, председател на БЛПО, най-висок е процентът на фрактурите на прешлените – 46 %. След това са фрактурите на бедрото (19 %), фрактурите на китката (15 %) и други (19 %).

Тази година Световният ден за борба с остеопорозата е посветен на важността на здравословното хранене. Акцентира се върху ролята на храната и храненето при изграждането и поддържането на здрави кости.

Международните проучвания показват, че остеопорозата е заболяване, при което колкото по-рядко се приемат лекарствата, толкова по-дълго пациентите спазват предписаното им лечение. Храненето и спортът сами по себе си не могат да доведат до излекуването на остеопорозата, но могат значително да подпомогнат действието на лекарствата.

Според проучване на Българската лига за профилактика на остеопорозата, проведено между лекари и пациенти с остеопороза, проведено през 2005 г., едва 20% от пациентите продължават лечението си повече от една година. След въвеждане на новото лечение с първата в света таблетка, приемана веднъж месечно, близо 90 % от пациентите продължават лечението си повече от 8 месеца.

От началото на 2006 г. функционира и гореща телефонна линия 0800 1 20 10 (безплатна от цялата страна), на която пациенти могат да получат консултация от медицински лица, както и пациентски сайт www.osteoporosa.com с подробна и пълна информация за остеопорозата.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от 35-годишна възраст, когато се смята, че започва постепенната загуба на костна маса. С подходяща диета и упражнения, със здравословен начин на живот може да се намали загубата на костно вещество и да се намали рискът от фрактура. Подходящи диети и упражнения могат да се намерят на www.osteoporosa.com.

Българската лига за профилактика на остеопорозата (БЛПО) със съдействието на РОШ България ще отбележат 20 октомври – Световният ден за борба с остеопорозата, със семинар на тема “Остеопороза и здравословно хранене”. Семинарът ще се проведе от 10:20 ч. на 20.10.2006 г. (петък) в Новотел “Пловдив” в рамките на VIII Национален конгрес на ендокринолозите в гр. Пловдив, организиран от Българското Дружество по Ендокринология.

Тази година Световният ден е под надслов “Bone Appetit – Да нахраним костите: ролята на храната за изграждането и поддържането на здрави кости”.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Kaiser ( преди 11 години )
Остеопорозата е една от болестите на съвремието, което ще рече, болест на ОБЕЗдвижването.Просто човешкото ни тяло е проектирано да изминава десетки километри на ден и доста физически труд, а не от вкъщи в колата, от колата на работа, на работа цял ден приковани за някой стол и вече така обездижени, че ни трябват едва 10 метра тичане и вече пъхтим кат парен локомотив в баир!Защо не се говори за превенция на тази болест, а само за хапчетата, които струват пари и заради печалбата има нужда от повече болни, а не обратното?! От мойте скромни познания знам, че е необходимо за една годинка, но сериозно потене във фитнес залата до 26-28 ни годишнина и вече имаме една много добра " ваксина " с/у болестта на ОБЕЗдвижването остеопорозата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар