Кои картофи са отровни?

29.10.2006г. / 19 24ч.
Аз жената
Кои картофи са отровни?

Картофите намират широко приложение в българската кухня – приготвяме ги под формата на пюрета, салати, крем-супи, гарнитури и т.н. Това е така, защото са източник на въглехидрати от групата на полизахаридите и съдържат витамини, калий, фосфор, калций, желязо, мед, манган, кобалт, йод. Известно е, че един средно голям картоф съдържа половината от дневно необходимото количество витамин C за възрастен човек.

От друга страна картофите могат да бъдат не само нездравословни, но и отровни. Този вид зеленчук съдържа токсичното вещество соланин, което в позеленелите и прораснали картофи се увеличава многократно. Най-високо е съдържанието му в кората. Тези картофи е необходимо да се белят дълбоко, а силно прорасналите и омекнали да не се използват за приготвянето на ястия.

Най-потърпевши са малките деца, на които не им е напълно развита стомашно-чревната система. Неразположения могат да настъпят от 15 до 60 мин. след консумация на силно прораснали картофи. Наблюдават се следните симптоми: гадене, повръщане, коремни болки, диария, слюноотделяне, шум в ушите и др.

Коментирай