Всички знаем, че бонбоните и газираните напитки увреждат зъбите. За съжаление, много са факторите, които влияят върху тяхното здраве. Дори понякога навици, които мислим за здравословни, могат да предизвикат увреждане на зъбите и поява на кариес.

Кои са неочакваните неща, които могат да предизвикат заболявания на зъбите?

Изцеждането на сок

Прясно изстисканите плодови и зеленчукови сокове са изключително полезни за организма. Те са богати на витамини, минерали и фибри, които са незаменими за процесите в тялото. Но киселините в тях имат изключително вредно действие за зъбите.

Освен това, в пресните сокове се съдържат и големи количества захари, които допълнително увреждат зъбния емайл, независимо че не става дума за рафинирани захари.

Дъвчене на витамини

Дъвчащите, обикновено желирани витамини са удобни, тъй като могат да бъдат приети по всяко време без необходимост от вода за преглъщане. В тях обаче също има големи количества захари, които полепват по зъбите предвид лепкавата текстура на тези витамини.

На практика те полепват по зъбната повърхност и дори запълват микроскопичните пукнатини по емайла. Задържането им за повече време ускорява многократно процеса на разруха на зъбния емайл.

Сос за барбекю

Обичате ли да си купувате от готовите сосове за барбекю? Те са удобни, тъй като са предварително овкусени и не се налага да приготвяте тепърва сос за ястието ви.

Това е много хубаво и удобно, но готовите сосове за барбекю наред с кетчупа, горчицата и лютеницата съдържат доста захар. Тя предизвиква честа поява на кариеси и обезцветяване на зъбите при продължителна употреба, което впоследствие води до разпад на зъбния емайл.

Още по темата

Сушени плодове

Докато пресните плодове са за предпочитане, въпреки количествата въглехидрати, които съдържат, сушените не са. Те са наистина питателна закуска, изпълнена с полезни фибри, но предвид дехидратирания им вид концентрацията на захари нараства.

Текстурата им също е доста по-лепкава от тази на пресните плодове, което прави полепването и задържането им по зъбите и в междузъбното пространство по-дълготрайно. Крайният резултат е ясен – кариес и усложненията, последващи ненавременното му лекуване.

Бяло вино

Бялото вино се смята за по-диетично и често се допуска в диетичните режими за отслабване. Много жени отбягват червеното вино, тъй като то крие риск от боядисване на зъбите и устните, което не само е естетически лошо, но се смята и за вредно за зъбите заради този си ефект.

Всъщност, бялото вино уврежда повече зъбния емайл. В него има киселина, която разяжда емайла и оставя зъбите уязвими към петна и други храни и напитки.