Здраве и красота

4 билки, които помагат при анемия

Пийте чай от коприва

26.06.2015г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Анемията е едно от най-честите заболявания на кръвта, характеризиращо се с нисък хемоглобин или малко на брой червени кръвни клетки. Причините за появата на анемия могат да бъдат различни, но едни от най-често срещаните са наследствени заболявания, прием на някои медикаменти, бременност, загуба на кръв след операция, хранителни дефицити, бъбречни заболявания и други.

Лечението на анемията се определя в зависимост от състоянието на пациента, но винаги се препоръчва и консумацията на храни и напитки с високо съдържание на желязо, както и някои билки, които в годините са доказали своето лековито действие. Запишете си някои от тях.

Коприва

Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин в кръвта. Основна причина за анемия е дефицитът на желязо. Ето защо е важно хората, които страдат от анемия да консумират достатъчно от минерала.

Копривата е растение, което е с високо съдържание на желязо, но и богато на витамини А, В, К и С, които подобряват усвояването на желязо в организма. Пийте всекидневно чай приготвен от коприва, но не забравяйте, че тя е чудесна и за приготвянето на разнообразни супи и ястия.

Магданоз

Магданозът е чудесна ароматна билка, която може да консумирате, ако страдате от анемия или нисък хемоглобин и желязо. Той има висока концентрация на минерала. Добавяйте от него към салатите и ястията или си пригответе чай от магданоз, който да пиете всеки ден.

Свързани статии

Глухарче

За да получава тялото ви достатъчно количество желязо е важно не само какви храни консумирате, но и как организмът ви усвоява минерала. Чаят от глухарче ще ви помогне да доставите на тялото ви достатъчно количество желязо, но също така и ще засили способността на тялото да го абсорбира по-добре.

Жълт лапад

Жълтият лапад е често препоръчвана билка на пациенти, страдащи от анемия, защото за кратко време може да спомогне за повишаване нивата на хемоглобина. Също така подобрява функцията на черния дроб и според специалисти може да се приема под формата на чай и от бременни (съветваме ви предварително да се консултирате с лекар).

Снимка: istock

Коментирай