Здраве и красота

Чай за сутрин, обед и вечер

Какъв чай да пиете в различните часове на деня

19.07.2015г. / 07 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на чай е философия, удоволствие, здраве. Има толкова много разнообразни видове, на които можем да се наслаждаваме всекидневно. Ако обичате чай, вижте за кое време на деня какъв е добре да приемате.

Не забравяйте, че не се препоръчва консумацията на повече от 2-3 чаши на ден. Затова си направете график в кои часове на деня от кой чай да пиете.

Рано сутрин

Обикновено стартирате деня си с чаша кафе, но ако искате да разнообразите вашите сутрини започнете с чаша бял чай. Той е наситен с фини аромати. За разлика от консумацията на зелен чай на празен стомах, белият няма да предизвика дискомфорт.

Ако имате нужда да се разсъните бързо, сложете в чашата малко повече количество чай и го залейте с гореща вода. Трябват му около 3-5 минути, за да могат да се извлекат всички вкусови качества и аромати.

Преди обяд

Час или два преди обяда добър вариант за чаша чай е зеленият. Той ще стимулира метаболитните ви процеси, ще спомогне за изгарянето на калории по време на обяда и ще ви зареди с енергия. Не забравяйте към него да добавите и щипка канела. Подправка, която също участва в изгарянето на излишните калории.

Обяд

С вкусния обяд може да се насладите на чаша черен чай. Той съдържа по-високи количества кофеин, има интензивен вкус и може да помогне за намаляване нивата на холестерола, апетита.

След обяд

Ако след храненето или в следобедните часове ви се пие нещо приятно и полезно, доставете удоволствия на сетивата си с чаша пу-ер чай. Този се отличава от много други по това, че преди своето окончателно сушене преминава процес на ферментация.

Свързани статии

Това го прави чудесен за подпомагане на храносмилането. В Китай често го консумират след обилно хранене, тъй като се смята, че възпрепятства повишаването на теглото. Също така чаят пу-ер съдържа умерено количество кофеин.

Вечер

Вечерите могат да бъдат чудесни с чаша чай оолонг. Има фини аромати, а съставките му спомагат за изгарянето на излишните мазнини, предпазват сърцето и контролират нивата на глюкозата в кръвта. Разбира се може да си направите и чай от мента, ройбос, лайка, маточина. Всички те са полезни и ще ви помогнат да спите по-добре.

Снимка: istock

Коментирай