Здраве и красота

Йогата е най-доброто упражнение! Защо?

Причини да започнете да практикувате йога веднага!

12.09.2015г. / 15 33ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Напоследък много знаменитости се обърнаха към йогата. Наречете го мода, наречете го подражание, но едно е сигурно – йогата си заслужава!

Ще ви докажем това като очертаем най-солидните причини йогата да е най-страхотното физическо упражнение измежду всички!

Нормализира нивата на хормоните

Под влиянието на ежедневния стрес тялото ни отделя хормон, наречен кортизол. Насищането на организма с този стресов хормон пречи на нормалното функциониране и хормоналния баланс.

Йогата помага за забавянето на производството на кортизол като поддържа тялото в добра хормонална среда.

Стимулира нервната система

Стресът се отразява пряко и на нервната система. Чрез йогата влияем пряко на парасимпатиковата нервна система, която успокоява и възстановява баланса. По този начин се нормализира работата на ендокринните жлези, храносмилателните органи и се намалява кръвното налягане и сърдечната честота.

Йога срещу различни зависимости

Йогата има свойството да откъсва и от различни зависимости и пристрастявания. По време на практикуването на йога упражнения се отделя допамин – химикал в мозъка, който дава усещане за задоволство и облекчение.

По този начин усещанията, предизвикани от различни химични вещества се заместват по прост начин – чрез йога.

Снимка: iStock

Увеличава мозъка

Струва ви се невъзможно? При различни изследвания с ядрено-магнитен резонанс е установено, че сивото вещество в мозъка се увеличава при практикуване на йога.

Установено е още, че продължителната практика допринася за цялостното подобряване на мозъчната функция.

Подобрява имунитета

Подобряването на имунните защити отново се дължи на намаляването на кортизола в кръвта. Когато нивата му са прекалено високи, имунната система не може да функционира нормално.

Провокира секрецията на антиоксидантни ензими

Този факт спомага за по-добрата борба със свободните радикали, причиняващи преждевременно стареене и туморно израждане на клетките. Установено е, че нивото на антиоксидантни ензими е значително по-високо при хора, практикуващи йога.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Това ,че се отказват разни работи с нея е вярно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 0 rate down comment
Runetri ( преди 8 години )
Боби - това което казваш е абсолютна глупост, която е израз на твоето невежество, в резултат на не само тотална ограниченост но най-вече и омраза и нетърпимост към хората които се стремят към познание. Всъщност това си е твое мнение което не кореспондира с истината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 8 rate down comment
боби ( преди 8 години )
Ако човек навлезе дълбоко в йогата, обичайните изходи са два - психиатрия, или самоубийство. Дори повърхностното практикуване, за съжаление води до психологически и психически проблеми. Всеки може сам да провери - в мрежата има много информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време