Здраве и красота

Ароматни масла при стрес, безсъние и задух

Когато страдате от главоболие, комбинирайте ароматите на лавандула, мента и лайка

23.09.2015г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла са част от ароматерапията. Не е необходимо да посещавате скъпи спа салони, за да се насладите на техния аромат и полезни действия. Споделяме няколко уханни предложения, кога може да включите етерични масла в ежедневието си.

За добър сън

Едно от най-добрите масла за сън е лавандулата. Сложете няколко капки от него в ароматната лампа. Ако не разполагате с такава, купете си сухи цветя за декорация на дома и върху тях капнете лавандулата. От маслото може да поставите и върху спалното бельо. Ароматът му действа успокояващо и ще ви осигури дълбок сън.

За облекчаване на главоболието

Когато страдате от главоболие, комбинирайте ароматите на лавандула, мента и лайка. Тези масла отново може да ги приложите върху спалното бельо, ароматната лампа или да ги нанесете с леки масажни движения в областта на челото и слепоочията.

За да намалите стреса

Едни от най-добрите масла за елиминиране на напрежението са иланг-иланг, жасмин и лавандула, както и босилек, розмарин и грейпфрут, които допълнително помагат за повишаване на концентрацията. Вечер преди сън си направете ароматна вана с комбинация от някои от маслата. Разбира се може да ги нанесете върху кожата или в ароматна лампа.

Свързани статии

За моментите, в които ви липсва мотивация

За да бъдем продуктивни трябва да бъдем мотивирани, креативни. Етеричните масла имат положително въздействие и върху това. С леки масажни движения нанесете в областта на слепоочията няколко капки масло от тамян, роза, нероли или сандалово дърво. Може да носите със себе си някое от тези масла и просто да вдишвате от ароматите му при нужда.

При задух

Ако имате затруднено дишане в резултат на настинка или грип, разтрийте върху гърдите си или под ноздрите 1-2 капки масло от лавандула или евкалипт. Може да ги комбинирате и с други масла като кардамон, ванилия, лимон или канела.

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време