Здраве и красота

Топ 5 на полезните ядки

Какви ядки да похапваме за здраве и красива фигура?

12.10.2015г. / 07 25ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ядките са сред най-полезните суперхрани. Полезните вещества, които различните ядки съдържат, влияят по различен начин на организма и допринасят за подобряване на здравословното състояние.

Кои са ядките, които влизат в топ 5 и които трябва да ядем колкото се може по-често?

Орехи

Орехите съдържат най-високите нива на алфа-линоленова киселина, която намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Освен това, проучванията показват, че само шепа орехи на ден могат да допринесат за стимулиране на паметта и когнитивните функции, независимо на каква възраст сте.

Една шепа орехи съдържа само 185 калории.

Шамфъстък

Шамфъстъкът съдържа каротеноиди като бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които са пряко свързани с качеството и здравето на зрението.

Освен това в шамфъстъците има големи количества витамин Е и фенолни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Този „коктейл“ от полезни вещества може да предотврати отключването на много хронични и остри заболявания.

Снимка: iStock

Фъстък

Фъстъците са сочени като вредни заради мазнините, които съдържат. Истината е, че това важи за пържените фъстъци. При печените полезните свойства са много и не трябва да се пренебрегват.

Фъстъците са суперхрана. Те съдържат ресвератрол, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак и хронични заболявания на бъбреците. Фъстъците имат високо съдържание на протеини и са добър източник на аргинин – аминокиселина, понижаваща кръвното налягане.

Бадеми

Бадемите са много полезни ядки. Те са изключително богати на фибри, засищат глада като същевременно са подходящи за диетичен режим. Изследванията показват, че жените, които са замествали закуската с шепа бадеми, са имали много по-задоволителни резултати в отслабването. Освен това, консумацията на бадеми допринася за цялостно намаляване на калорийния прием, защото носят задоволително усещане за ситост през целия ден.

Кашу

Кашуто е прекрасна ядка с мека текстура и леко сладък завършек на вкуса. Кашуто е изключително богато на цинк, мед и магнезий, които вкупом допринасят за здравето на имунната и нервната система, както и функцията на мускулите и костната система.

Изводът е – яжте ядки за здраве и красива фигура! Няма по-лесно от това да похапнем шепа ядки, където и да се намираме!

Коментирай