Здраве и красота

5 неща, които далеч не са здравословни

Антибактериалните сапуни и дезинфектиращите гелове за ръце

20.04.2016г. / 13 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието си използваме какви ли не продукти, като козметика, почистващи препарати и много други. Но голяма част от тях въпреки че смятаме, че са създадени с грижа за здравето и красотата, всъщност носят и известни рискове за здравето. Ето някои от тях

Антибактериалните сапуни и дезинфектиращите гелове за ръце

Почти всеки носи в себе си подобен гел за почистване на ръце или в дома, офиса, има диспенсър сантибактериален сапун. Истината е, че тези продукти елиминират много бактерии и микроби, но те нямат ефект върху много други микроорганизми и вируси, които ни разболяват.

В някои проучвания се споменава, че в антибактериалните сапуни се съдържа компонент наречен триклозан, който има редица неблагоприятни последици за здравето, включително създаване на резистентност към антибиотици и ендокринни смущения.

Антиперспиранти

И тях почти всеки ги използва, за да намали нежеланото изпотяване. Тези продукти умишлено спират телата ни да правят това, което по природа им е дадено – да се потят и чрез потта да отделят токсин и от организма. Но антиперспирантите съдържат много вредни химикали, които през кожата навлизат директно в кръвта.

Памучни тампони

Как почиствате ушите си ? Вероятно ползвате спрей за уши или памучни тампони. Но оказва се, че памучните тампони не са толкова здравословни, защото ако премахват някаква част от ушната кал, останалата я вкарват навътре в ушния канал.

Свързани статии

Продукти за почистване

Някои от ежедневните почистващи продукти съдържат много токсични съставки. За съжаление много хора не са наясно с това. Има много нетоксични алтернативи, които също имат добър почистващ ефект.

Гъба за баня

Гъбите за баня са една добра среда за развитието на бактерии. За да избегнем този проблем е много важно да ги изсушаваме добре, да ги сменяме често, а най-добре да използваме такива, които са направени от естествени материали.

Коментирай