Здраве и красота

Хигиенни грешки, за които не си даваме сметка

Къде грешим най-често в ежедневната хигиена?

22.10.2015г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ежедневната хигиена е приоритет номер едно на повечето хора. Доста от нас обаче допускат неволни грешки в личната си хигиена без да искат. Вижте кои са най-често срещаните хигиенни грешки и си отговорете дали ги правите и вие!

„Премиване“ на зъбите

Миенето на зъбите е много важно. Сутрин трябва да го правим, за да сме свежи и да премахнем бактериите, натрупани през нощта, когато сме държали устата си затворена цели 8 часа.

Вечер пък миенето се налага, за да почистим всички бактерии и остатъци от храна, „нападнали“ зъбите ни през деня.

Но трябва да извършваме тези ритуали много внимателно, защото прекалено силното четкане на зъбите уврежда емайла на зъбите и ги прави уязвими към кариес и последващите от него усложнения.

Прекаляване с антибактериални материали

Поддържането на хигиената навън не е никак лесна работа. В нашето съвремие обаче сме свикнали да имаме винаги около себе си антибактериални мокри кърпи, лосиони, измиващи гелове без изплакване и какви ли не други средства.

Техните съставки обаче са доста противоречиви. В повечето подобни антибактериални средства се открива химическото вещество триклозан, което има доказано канцерогенен ефект. Той влияе и на ендокринната система, обърквайки баланса в организма.

Антибактериалните сапуни и измиващи средства за домашно ползване също не са особено полезни. Те съдържат мощни дезинфекциращи средства, които наред с вредните бактерии по кожата ни премахват и полезните и по този начин намаляват естествените защити на тялото.

Снимка: iStock

Ползване на силен дезодорант

Никой не иска да се изпотява и да излъчва неприятна миризма. Да не говорим за ужасните мокри петна по дрехите! Човечеството вече толкова е свикнало с употребата на дезодоранти, че не си дава сметка колко по-лоши неща има от естествената телесна миризма.

В дезодорантите и антиперспирантите има алуминий, който има свойството да се свързва с клетките на потните жлези и да блокира тяхното действие. Той е токсичен за тялото и се свързва с повишен риск от поява на болестта на Алцхаймер, рак на гърдата и нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция.

Има алтернативни методи за премахване на изпотяването. Тук можете да си припомните как се приготвя домашно направен дезодорант.

Носене на бельо през нощта

Много малко хора знаят, че носенето на бельо през нощта е вредно за здравето. Свикнали сме през цялото време бельото ни да е наш спътник, който ни предпазва от бактерии и други проблеми. Това важи през деня.

През нощта обаче нещата не стоят по този начин. Бельото само запарва и е предпоставка за размножаване на болестотворни бактерии. Памучното бельо винаги е за предпочитане, но ако спите без бельо, гениталиите ви ще имат възможност да „дишат“ напълно свободно.

Свързани статии

Ходене без бельо през деня

Ако през нощта е препоръчително да не носите бельо, това не важи за през деня. Незащитените гениталии по този начин са изложени на огромен риск от инфекции, особено ако носите тесни дрехи. Бактериите се „втриват“ дълбоко в кожните гънки на вагината, където намират благоприятна среда за растеж. Докато се усетите и вече сте „почерпени“ със завидна доза патогенни микроорганизми.

Употреба на паста за зъби с флуорид

Използването на пасти за зъби с повече флуорид е вредно. Съществуват разнопосочни мнения по въпроса за вредата от флуорида, но щом те са факт, значи има нещо съмнително в действието му върху здравето.

Коментирай