Здраве и красота

Кога е време за антибиотик и кога – не?

Защо не е добре веднага да прибягваме до тях?

19.10.2015г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Благодарение на антибиотиците човечеството успя да пребори инфекции, които допреди това взимаха в жертва хиляди човешки животи. С тези медикаменти обаче шега не бива. Някои хора ги пият безразборно, смятайки, че така ще се излекуват по-бързо.

Има моменти, в които обаче не трябва да взимаме антибиотици. Кои са те?

Екзема

Антибиотиците не премахват повечето симптоми на сърбеж, зачервяване и подуване на кожата. Вместо да бързате да пиете антибиотик за подобен проблем, овлажнявайте засегнатото място богато.

Ако по кожата обаче има признаци на бактериална инфекция, тогава лечението с антибиотик е препоръчително след консултация с лекар.

Респираторни инфекции

Вирусните инфекции на горните дихателни пътища не трябва да се лекуват с антибиотик в началото, особено ако няма усложнения. Вирусите нямат отношение към действието на антибиотиците. Ако пиете подобни медикаменти не само че няма да се излекувате, но може и да усложните положението си, защото ще притъпите имунната система.

До антибиотик се прибягва, когато доказано се установи, че е налична бактериална инфекция.

Очни инфекции

Снимка: iStock

Невинаги има нужда да се прибягва до моментално лечение с антибиотици. Добре е първо да се опита с противовъзпалителни средства и ако инфекцията се задълбочава, чак тогава да се премине към по-агресивно лечение. В противен случай има риск от нежелано раздразнение на окото.

Ако развиете бактериална инфекция на очите, включваща сълзене, подуване, зачервяване, гной и нарушено зрение, антибиотик е наложителен.

Свързани статии

Инфекции на пикочните пътища

Пикочните инфекции са често срещани. Ако ви се случи да хванете инфекцията в началото й, когато болестотворните микроорганизми не са се размножили прекомерно, опитайте с билкови средства за прочистване на пикочните пътища, най-вече включващи екстракт от червена боровинка. Тя има диуретично свойство и натурални антибактериални свойства.

Ако обаче инфекцията се усложни и почувствате парене, засилени позиви за често уриниране и болки по време на уриниране, незабавно посетете специалист, който ще ви предпише необходимия антибиотик.

Ушни инфекции

Ако ви заболи ухо е добре да изчакате 2 до 3 дни преди да прибегнете до антибиотик. Опитайте с натурално лечение на възпалени и болезнени уши. Ако симптомите не отшумят и болката преминава към умерена и силна, лекарят ви ще реши дали има нужда от антибиотични капки и перорален антибиотик след обстоен преглед.

Коментирай