Здраве и красота

Какво не знаем за гениталните брадавици?

Гениталните брадавици са много коварни

27.11.2015г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Гениталните брадавици не са рядко срещани, напротив. Милиони жени страдат от тях всяка година. Но за тези неприятни образувания съществуват много неверни твърдения и митове, които ще се опитаме да развенчаем.

Какво трябва да знаем за гениталните брадавици?

Те могат да се появят дори след години

Гениталните брадавици се появяват най-често седмици или месеци след заразяването. Но в някои случаи латентният им период трае години преди брадавицата да манифестира наличието си.

Най-лошата новина е, че преди да се появят брадавиците, няма как да излекувате вируса. Повторната им поява в бъдеще също е много възможна.

Бременните трябва да са особено внимателни

По време на бременността обикновено гениталните брадавици растат по-бързо. В редки случаи те могат да се предадат на бебето при раждането. Обикновено при регулярните прегледи при гинеколог брадавиците биват забелязани и третирани, замразявани или горени, за да се избегнат усложнения.

Този тип брадавици могат да се покажат на други места

Ужасяващо, но факт. Гениталните брадавици могат да се появят навсякъде по тялото, където има лигавици, най-вече гърлото и устната кухина. Предаването на HPV вируса става най-често при орален секс. Наличието на вируса пък се свързва с повишен риск от рак на устната кухина.

Лошото е, че тези брадавици изключително често остават незабелязани и нелекувани поради скрития си характер.

Презервативите не дават пълна защита

Не си мислете, че презервативите, макар и най-надеждни, са напълно сигурни. Няма 100-процентово предпазване от каквито и да е полово предавани болести.

Брадавиците не се появяват само по лигавиците на гениталиите. Те могат да изникнат по скротума, ануса, вулвата – все места, които не са покрити от презерватива. Така че контактът с кожата на заразен човек е много рисков.

Гениталните брадавици невинаги са лесни за откриване

Колкото и добре да познавате тялото си, няма как да забележите всичко. Важно е да оглеждате периодично гениталиите си с огледалце, за да можете веднага да реагирате и да посетите лекар.

Редовните прегледи при гинеколог също са много важни и не трябва да се пренебрегват.

Пушенето повишава риска от генитални брадавици

Може да не ви се вярва, но пушенето вреди и в този случай. Рискът от заразяване се повишава с 23% според проучванията, защото имунната система бива потисната от никотиновите изделия и вредните катрани в тях.

Коментирай