Здраве и красота

Правилно поставяне на капки за очи

Стъпки при поставянето на капки за очи, както и хигиенни съвети за предпазване от инфекции

18.12.2015г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Очите са един от най-крехките органи в човешкото тяло. При натоварвания, алергии, силна светлина или пък липса на осветеност, очите сърбят, болят, смъдят, сълзят и се зачервяват.

Хората, работещи предимно на компютър, често се нуждаят от капки за очи, за да успокоят всички тези симптоми, причинени от натоварването по време на работния ден. Поставянето на капки за очи обаче не е шега работа и изисква спазването на някои условности.

1.Измийте ръцете добре преди да докоснете очите си по какъвто и да е повод. Ръцете трябва да са измити със сапун и вода много добре, за да не се внесат бактерии и микроби в лигавиците на окото.

2.Много хора имат проблем с това да изтърпят навлизането на чужд предмет, дори течност в окото. Ако и вие сте от тях, тогава наклонете глава максимално назад. Ако трябва легнете и погледнете с очи нагоре към тавана.

3.С пръсти отдръпнете долната част на клепача при широко отворени очи. Капнете необходимата бройка капки в окото.

Снимка: iStock

4.Не мигайте, защото по този начин рефлекторно ще изкарате течността навън. Вместо това затворете очи или ако можете да търпите просто гледайте нагоре няколко секунди, докато окото се успокои. Така течността ще се абсорбира възможно най-качествено от окото.

5.Когато отваряте флакона с капките никога не оставяйте капачката с долната част върху мръсна повърхност. Дори повърхностите, за които сте сигурни, че са чисти не са чак толкова чисти.

Вместо това оставяйте капачката винаги обърната нагоре. По възможност я изплаквайте преди да я завиете обратно на флакона.

6.Ако извън окото потече излишно количество от капките не бършете очи с ръце, а попийте с хартиена салфетка само местата, на които са потекли капките. По този начин няма да изтриете количество от медикамента от окото, а и няма да внесете бактерии.

Коментирай