Здраве и красота

Ранни признаци за загуба на слуха

Оглушавате ли?

28.12.2015г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бученето и пищенето в ушите може да е ранен признак на загуба на слуха. Много хора, особено в по-напреднала възраст, страдат от частична или пълна загуба на слуха. Това може да се дължи на редица причини – възраст, условия на труд, генетична предразположеност, увреждане, продължителен престой в шумово замърсена среда.

Понякога загубата на слуха сполетява и по-млади хора, именно заради гореспоменатите обстоятелства. Кои са ранните признаци, че може да страдате от частична загуба на слуха?

Бучене, пищене, шум

Шумът в ушите невинаги е задължително да е симптом на загуба на слуха, но това не означава да го неглижирате. Веднага трябва да се консултирате с лекар, за предпочитане отоневролог, който ще ви направи необходимите изследвания и ще прецени дали се касае до загуба на слуха или друг субективен проблем.

Лошо е, ако шумът става по-зле с времето. Тогава наистина може да имате проблем със слуха.

Чувствате силните шумове болезнени за ушите си

Всички силни шумове, като например барабани, клаксони, гръмотевици, тътен от взривни вещества, като пиратки, бумтенето на метрото или трамвая могат да причинят болка в ухото, когато е налице определен проблем.

Ако забележите, че има шумове, които ви причиняват болка, но на другите хора не, веднага посетете лекар специалист. Обикновено става дума за по-скоро тъпа, отколкото остра болка, но при различните хора чувствителността е различна.

Снимка: iStock

Проблеми с равновесието

Тъй като вестибуларният апарат, имащ отношение към равновесието на тялото, се намира в средното ухо, то проблемите със слуха могат да предизвикат нарушения в равновесието.

Ако изпитвате залитане, дезориентация, липса на внимание, спъвате се, не виждате разни очевидни неща, това също може да се дължи на нарушения в слуховия нерв.

Свързани статии

Разсеяност

Може да ви се струва, че това няма отношение към слуха ви, но не е така. Дори това по-скоро би могло да се забележи от близките и колегите ви, които ви говорят, а вие не реагирате.

Това е много ясен сигнал, че слухът ви е намален.

Непрекъснато карате събеседника си да повтаря казаното

Ако започнете честичко да повтаряте „какво?“, значи нещо наистина не е наред с ушите ви. Най-често трудностите в чуването се изявяват, когато има фонов шум, който допълнително заглушава речта на събеседника. Това е сериозен признак, че нещо не е наред със слуховия ви орган.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
София ( преди 1 месец )