Здраве и красота

Каква е разликата между пробиотици и пребиотици?

И двата вида помощници са много важни за здравето

06.01.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пробиотиците под формата на хранителни добавки са все по-често и широко рекламирани. Много хора започват приема им без да се замислят какво точно са те и откъде могат да си ги набавят по естествен път.

А какво сме чували за пребиотиците? Въпреки че двете наименования звучат по сходен начин, между тях има големи разлики, които ще ви разясним.

Какво представляват пробиотиците?

В човешкия организъм живеят както добри, така и лоши бактерии. В чревната флора се намират и от двата вида.

Най-общо казано, пробиотиците са добрите бактерии, които спомагат за балансирането на средата в целия организъм. Те ни помагат да сме здрави и устойчиви на болестотворни бактерии и микроорганизми, както на такива вътре в нас, така и външни.

Когато средата в организма е здравословна и богата на пробиотици, ние сме значително по-устойчиви на болести, инфекции и патогени. Когато пробиотиците са достатъчно, имунната система е способна дори да неутрализира туморните клетки или рисковите микроорганизми, потенциално опасни за разрастването на туморна маса.

Откъде можем да си набавим пробиотици?

Преди да прибегнете към хапчетата, проверете в хладилника си. Там може да се крият храни, неподозирано богати на пробиотици.

Такива са най-вече киселото мляко, киселото зеле, комбучата, кефирът, киселите краставички, някои видове меки сирена – изобщо всички храни, които са ферментирали по някакъв начин.

Много е важно тези храни да се консумират студени, за да не се убият добрите бактерии.

Какво представляват пребиотиците?

Въпреки сходно звучащите имена, пребиотиците са съвсем различни от пробиотиците. Те дори не са живи клетки, каквито са пробиотиците.

Снимка: iStock

Пребиотиците представляват фибри или по-точно въглехидрати, които са неусвояеми за организма. Тяхната роля е да „хранят“ пробиотиците и да им помагат в развитието им. По този начин се стимулира растежа и функцията на пробиотиците, а това работи в полза на добрата функция на червата.

Откъде можем да си набавим пребиотици?

Може да не сте се замисляли откъде всъщност може да си набавите пребиотици, но те присъстват в много здравословни храни, на които трябва да се набляга. Това са бананите, овесените ядки, ябълките, чесънът, лукът, цикорията, артишокът, празът.

Не е нужно да се храните паралелно с пробиотици и пребиотици всеки ден. Можете да редувате храните, а веществата в тях ще се погрижат за баланса в тялото ви. В дългосрочен план това ще направи имунната ви система силна и ще подобри значително здравословния ви статус.

За какво помагат пробиотиците и пребиотиците?

Тези два вида помощници за нашия организъм спомагат за предпазването му от стомашно-чревни проблеми, диария, запек, язва на стомаха, диабет, затлъстяване, алергии. Подобряват и укрепват имунната система, също така предпазват от развитие на рак.

Коментирай