Здраве и красота

Естествени методи срещу сухота в очите

Как да си помогнем, ако страдаме от сухота в очите?

06.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сухотата в очите е проблем, който може да предизвика не само дискомфорт, но и да застраши здравето. При работа с опасни машини, шофиране, четене или писане, сухотата и невъзможността за нормална работа с очите се явява сериозен проблем.

Какви могат да са причините за поява на трайна сухота в очите?

Много хора страдат от този проблем след 40-годишна възраст. Много жени в менопауза имат този дискомфорт. Това се дължи на промяната в хормоналните и метаболитните процеси в организма, които възпрепятстват секрецията на слъзните жлези.

Някои видове медикаменти също могат да предизвикат сухота в очите. В по-редки случаи сухота в очите се наблюдава при автоимунно заболяване, наречено синдрома на Сьогрен, при което всички овлажняващи жлези в тялото не работят нормално.

Какво облекчава сухотата в очите?

Пиене на повече вода

Добрата хидратация е решаваща при подобни случаи. Пиенето на дори малко повече от нормалното количество вода може да помогне за овлажняването на лигавиците на окото.

Премахване на дразнителя

Снимка: iStock

Ако получавате сухота в очите на определени места или затворени пространства, трябва да разберете какво го предизвиква. Премахването на алергена или дразнителя е важно за справянето с проблема.

Климатичните инсталации пресушават въздуха. Очите ви могат да се окажат податливи на този проблем. Затова се уверете дали въздуха в помещението, в което прекарвате повече време не се нуждае от овлажняване.

Често мигане

Честото мигане спомага за по-доброто разпределяне на малкото слъзен секрет в окото. По този начин окото се смазва по-добре и дразненето се намалява.

Свързани статии

Консумирайте повече храни, богати на омега-3

Омега-3 мастните киселини имат способността да хидратират добре организма и да спомагат за здравословната работа на клетките и жлезите. Яжте повече ленено семе, орехи, мазни риби.

Капки за очи или изкуствени сълзи?

Според специалистите употребата на изкуствени сълзи е безопасен и облекчаващ метод за страдащите от сухота в очите. За предпочитане е тяхната употреба пред тази на капки за очи срещу зачервяване и сърбеж, защото в някои случаи те могат дори да влошат сухотата.

Употребата на капки за очи трябва да е съгласувана с мнението на лекар.

Коментирай