Здраве и красота

Храни с високо съдържание на захар

Някои от които не са сладки

12.01.2016г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много от любимите ни храни съдържат добавена захар. Някои по-малко, други в пъти над препоръчителния дневен прием, който не трябва да надвишава 40-50 грама. С консумацията на кои храни е добре да внимавате, вижте в следващите редове.

Сос за барбекю

Ако някога сте си правили домашен сос за барбекю или често купувате такъв, вероятно знаете, че една от съставките може да бъде захар, мед, меласа. Представете си какво количество захар добавяте към една порция овкусено месо.

Ако все пак сте свикнали предварително да добавяте вкус към вашите меса със сосове, приготвяйте ги у дома, с пресни домати, свежи подправки и не повече от една чаена лъжичка мед.

Снимка: istock

Кетчуп

Кетчупът е един от най-любимите и най-често консумирани сосове и една от храните с най-много съдържание на добавена захар. Ако прочетете състава на кетчупа, ще откриете, че в него може да се съдържат царевичен сироп, глюкоза, фруктоза, захароза и други.

Една чаена лъжичка кетчуп съдържа около 4 грама захар. Но кой се ограничава само до една лъжичка, когато овкусява сандвич или картофки.

Инстантни доматени супи и доматени сосове

Подобно на кетчупа, тези две храни също са с голямо количество добавена захар. Съветваме ви винаги, когато имате възможност, да си ги приготвяте у дома. Към доматите добавяйте моркови и само щипка захар за елиминиране на киселинността.

Снимка: istock

Плодови кисели млека

Киселото мляко е толкова полезно за здравето и функциите на храносмилателния тракт, че е трудно да го приемем като храна, с която трябва да се внимава. С всеки вид ли е така?

Натуралните кисели млека могат да бъдат част от вашето ежедневно хранене, но с така наречените плодови, бъдете внимателни. Освен плодовете, в тях също се съдържа голямо количество добавена захар.

Сушени плодове

Обичате ли сушени плодове и колко често ги консумирате? Сушените плодове могат да бъдат една здравословна следобедна закуска, която да ви осигури важни витамини, минерали, фибри или да засити глада ви между храненията.

Свързани статии

Въпреки това не бива да прекалявате с тяхната консумация, защото те съдържат достатъчно количество естествени захари, а в някои от тях има добавени и фруктозен или глюкозен сироп, за да изглеждат по-привлекателно за купувача.

Коментирай