Здраве и красота

Премахване на ушната кал в домашни условия

И с натурални съставки

22.01.2016г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ушната кал е вещество, което предпазва ушите от бактерии и други външни агенти, докато действа като смазка за ухото и ушния канал. Въпреки това, излишното натрупване може да причини дискомфорт, дразнене, сърбеж и дори частична загуба на слух.

Най-често почистваме ушите си с помощта на клечки за уши или със специални спрейове, които се продават в аптечната мрежа. Споделяме няколко трика, които ще ви помогнат да премахнете ушната кал у дома и предимно с натурални съставки.

Солена вода

Смесете 1 чаена лъжичка сол в около ½ чаша топла вода и бъркайте, докато се разтвори напълно. След това напоете памучен тампон, наведете глава на една страна и капнете няколко капки от разтвора в ухото си. Останете така минута-две и след това изправете главата, за да може излишната течност да изтече. Направете същото и с другото ухо.

Бебешко олио или глицерин

Премахнете излишната ушна кал с помощта на няколко капки бебешко олио или глицерин. След като поставите маслото в ушите сложете и по един памучен тампон. Така маслото ще се задържи по-дълго време в ухото. След около половин час може да премахнете тампоните.

Зехтин

Един от най-добрите начини за премахване на ушната кал в домашни условия е с помощта на зехтин. С капкомер капнете две-три капки зехтин във всяко ухо. Поставете за няколко минути памучен тампон и след това го премахнете. Правете този трик в продължение на 3-4 дни.

Свързани статии

Сода за хляб

В чаша с хладка вода разтворете половин чаена лъжичка сода за хляб и бъркайте докато содата се разтвори. С помощта на капкомер капнете в ухото 2-3 капки от разтвора и постойте с наведена глава около 5 минути.

След това с помощта на спринцовка (без игла!) промийте ухото внимателно с хладка вода. Наведете главата надолу, за да изтече добре излишната вода. Същото направете и за другото ухо.

Снимка: istock

Коментирай