Здраве и красота

Борба с целулита на пълни обороти

Как да се справим с целулита без козметични процедури?

31.01.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Целулитът – кошмарът на всяка жена! Той може да ви накара да изглеждате зле, дори да сте отслабнали! Не мислете, че целулитът може да се оправи само и единствено с намесата на лекар.

Има някои натурални средства и методи, които биха могли да повлияят целулита ви до максимум и да го направят едва забележим до напълно изчезнал!

Сухо четкане

Сухото четкане на кожата спомага за подобряване на кръвообращението и разбиването на целулита. По този начин отпадните вещества и мастни натрупвания се извеждат от организма много по-лесно.

Препоръчително е да правите масаж с мека четка и лек натиск в кръгообразни движения по посока обратно на часовниковата стрелка.

За по-голяма мекота и удобство мокрете само четката, но не и кожата.

Яжте желатин

Проучванията показват, че консумацията на желатин помага за стягане на отпуснатата кожа. Освен това е полезен за възстановяване на ставния хрущял.

Желатинът стимулира храносмилането. Със ускоряването на метаболизма той спомага за отвеждането на токсините от тялото, а с тях намалява и целулитът. В този естествен желиращ агент се съдържа необходимият за еластичността на кожата колаген.

Освен за подобряване на облика и здравето на кожата, колагенът е нужен и за изграждането на мускулите, сухожилията и хрущялите.

Ако консумирате желатин редовно косата, кожата и ноктите ви ще са ви благодарни.

Скраб с кафе

За да си го приготвите са ви необходими:

  • ¼ чаша използвано кафе
  • 3 супени лъжици кафява захар
  • 2-3 супени лъжици разтопено кокосово масло

Съставките се смесват. Върху почистена кожа се прави кръгообразен масаж с готовия скраб, чиято цел е стимулирането на кръвообращението. Антиоксидантите в кафето помагат на кожата да се бори със агентите на стареенето и токсините. То ексфолира нежно и премахва горния слой мъртви епителни клетки.

Правете този масаж със скраб 2-3 пъти седмично и не по-малко от 8 седмици.

Омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини помагат за премахването на целулита и драстичното му намаляване. За гладка кожа и бляскав тен яжте редовно храни, богати на омега-3 мастни киселини или ги приемайте под формата на хранителна добавка.

Детоксикиращи вани

Премахването на токсините от тялото и най-вече от кожата е от огромно значение за по-лесното премахване на целулита.

Натрупването на мастна тъкан, а в нея – натрупване на токсини, е най-лошата комбинация, която води до трайни възпаления на кожата. Ако ги оставите да се влошат, те могат да нанесат големи щети върху здравето и структурата на кожата.

Хидратиране

Друг важен момент, спомагащ за намаляването и премахването на целулита е доброто хидратиране. Щателното овлажняване на кожата подобрява тургора на клетките, извежда токсините и спомага за по-ефективното прилагане на масажни и ексфолиращи техники.

Упражнения

Няма да се размине и без упражнения! За най-добро третиране на целулит е необходимо да се правят редовни упражнения за стягане на бедрата и седалището. Едни от най-ефективните са клековете, карането на колело, тичането.

Снимки: iStock

Коментирай