Здраве и красота

Защо чистенето на сняг в студа е опасно?

На вниманието на страдащите от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет

27.01.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Почистването на прилежащите тротоари от снега и леда е задължение на собствениците на имота или наемателите на магазините в близост до тротоарите и алеите.

Премахването на снега обаче може да се окаже смъртоносно и рисково занимание, ако страдате от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане или диабет.

Всяка година има десетки случаи на получили инфаркт в студените зимни дни. Ето защо задължението за почистване на снега вероятно трябва да се обмисля предварително.

Когато температурите навън са минусови, кръвоносните съдове се свиват рязко. Това предизвиква повишаване на кръвното налягане и затруднения в преминаването на кръвта по важните кръвоносни съдове.

Снимка: iStock

Захранването на жизненоважни органи е затруднено, което може да предизвика сериозни усложнения.

Хората, които страдат от подобни заболявания не трябва да чистят сняг в студените дни. Хората, които дълго време не са упражнявали физическа активност също попадат в рисковата група.

Това споделят кардиолози от Нюйоркския медицински университет в интервю пред вестник Washington Post, пише womansday.com.

Хората на възраст 55 години и повече са 4 пъти по-уязвими от сърдечносъдови усложнения, отколкото по-младите. Затова не е добре по-възрастните да се занимават със снегопочистването.

Вдигането на тежести, учестеното вдишване на ледения въздух през устата, усилията, които почистването на снега предполага при минусови температури без никаква подготовка е много опасно за здравето.

Коментирай