Здраве и красота

Безглутеновата диета – решение ли е на проблема наднормено тегло?

Кога изключването на глутена не помага за редукция на излишните килограми?

10.03.2016г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много хора се обръщат към безглутеновата диета, за да отслабнат. Глутеновата непоносимост е сравнително рядко срещано състояние, което не позволява на човек да яде глутен под каквато и да е форма, не само хляб.

Но тъй като хлябът е храната, с която най-често се злоупотребява и от която доста се пълнее, хората харесват идеята за изключването му от диетата, с което се надяват да отслабнат.

Глутенът се среща предимно в хляба и тестените изделия, приготвени от пшеничено брашно.

Ако замените този вид тесто с плодове, зеленчуци и постни меса, неминуемо ще отслабнете. Замяната на вредни храни с полезни винаги има ефект.

Много хора обаче правят грешката да заменят пшениченото брашно с алтернативни видове брашна като царевичното, лимецовото, кокосовото, овесеното както и тези от бобови култури. Те са не по-малко калорични от пшениченото брашно, което по никакъв начин не се отразява благоприятно на диетата ви.

Смяната на пшениченото брашно с някое от тези не гарантира отслабване. Единственото, което има най-голямо значение е количеството погълнати тестени изделия. Колкото по-голямо е то, толкова повече килограми се трупат.

Изключването на пълнозърнестите изделия от диетата също е грешен ход, защото в тях се крият много полезни вещества – витамини, фибри, минерали, аминокиселини. Всички те са необходими за правилното разграждане на мазнините и въглехидратите. Без тяхна помощ отслабването е доста по-трудно.

Свързани статии

Изводът от всичко това е, че има значение каква точно диета без глутен ще изберете. Ако се храните с продукти, богати на високо рафинирани и преработени въглехидрати, това няма да ви помогне да отслабнете. Даже напротив – ще повиши значително теглото ви в нездравословни рамки.

Ако заместите глутена с плодове, зеленчуци, зърнени храни, постни меса и изключите сладките десерти, фигурата ви ще започне да се вталява по естествен път и дори няма да е необходимо да гладувате.

Дори не е нужно да изключвате напълно пшениченото брашно, ако нямате непоносимост към глутена. Достатъчно е да бдите на количеството и вида продукти от пшеница, които консумирате. Изключвайки бисквитките, вафлите, чипсовете и нездравословните храни ще си спестите наднорменото тегло.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време