Здраве и красота

Как да се преборим с честите появи на пърхот?

Какво трябва да знаем за проблема?

01.04.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пърхотът засяга милиони хора по света. Той е проблем, който трудно може да бъде решен. Появява се лесно и най-често се причинява от гъбички, дразнещи козметични и измиващи продукти, при раздразнена кожа или стрес.

Какво трябва да знаете за пърхота, за да се отървете от него по-лесно?

Суха кожа на скалпа, пърхот и псориазис са различни състояния

Много хора слагат знак за равенство пред тези 3 различни състояния на скалпа. Сухотата се причинява от генетични фактори, фактори от околната среда и начина на поддържане на хигиената на главата.

Пърхотът се причинява най-често от гъбички, а псориазисът е хронично заболяване, характеризиращо се с поява на обширни плаки по кожата и лющещи се твърди и сухи лезии.

Пърхотът рядко се причинява от суха кожа

Погрешно много хора смятат, че пърхотът и сърбежът се причиняват от суха кожа. Това невярно схващане е провокирано от факта, че сърбежът създава усещане за сухота, лющене и раздразнение.

Истината е, че пърхотът се появява най-често заради прекаленото омазняване. Мазните коси са по-склонни към образуване на пърхот, защото себумът създава условия за размножаване на гъбичките. Свръхрастежът на дрожди се причинява от секрецията на мастните жлези, които отделят твърде много секрет.

Пърхотът се появява по-често през лятото

Това се случва отново заради повишеното отделяне на естествени масла от кожата, както и обилното изпотяване вследствие на високите температури. Мийте по-често косата през лятото, за да избегнете задържането на микроорганизми и излишни масла.

Веждите също могат да страдат от пърхот

Не само косата, но и веждите могат да страдат от пърхот. Те попадат в най-често омазняващата се Т-зона на лицето, което допълнително създава условия за растеж на бактерии. Най-податливи са гъстите вежди, които освен всичко останало са рисков фактор и за по-лесно изпотяване в тази област.

Не забравяйте да ексфолирате веждите 3 пъти седмично, за да почиствате в дълбочина кожата под тях.

Не смесвайте обикновените продукти с медицинските, предназначени за лечение на пърхот

Може да ви се струва безвредно да смесите медицинския шампоан против пърхот с любимия си балсам за коса, който да изглади стърчащите косъмчета, но това е най-голямата грешка, която можете да направите.

Прибавяйки обикновения балсам към медицинския шампоан, вие неутрализирате действието на лечебното средство като по този начин намалявате шансовете за излекуване на пърхота.

Налага се да използвате медицински шампоан редовно

Пърхотът обикновено е упорит проблем, който се решава временно. След известен период може да се появи отново. Затова не трябва да отлагате, а да атакувате веднага с лечебен продукт срещу пърхот. В противен случай пърхотът може да става все по-тежък и силно разпространен по целия скалп.

Снимки: istock

Коментирай