Здраве и красота

Невероятните ползи за здравето от куркумата

За какво помага куркумата?

04.04.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Куркумата е подправка, която от древността се използва като алтернативен метод на лечение. Традиционно куркумата е част от китайската и индийската народна медицина като нейните здравословни ползи са се доказали през вековете и са неоспорими и до днес.

Освен това куркумата е естествен оцветител на храни и ястия, което я прави още по-желана съставка. Етеричните масла в куркумата имат невероятни свойства, които въздействат цялостно на тялото и подобряват здравословното състояние на косата и кожата.

При хронично възпаление и болки

Куркумата помага при хронични възпалителни процеси в тялото и болки, причинени от тях. Това я прави идеално средство при ревматоиден артрит, полиартроза на ставите, както и други хронични възпаления.

Тя има силни противовъзпалителни свойства, което я прави идеална дори при грип и настинка.

Помага дори при депресия

Изследователи от Индийския медицински колеж установили при проучване, че куркуминът контролира хормоните на стреса, които причиняват депресия. Според учените този ензим дори може да конкурира химически създадените лекарства срещу депресия. Неговата мощ е съизмерима с тази на антидепресантите.

Затова куркумата е по-добрият вариант – хем лекува депресията, хем е природен продукт, който влияе цялостно на организма.

Регулира диабета

Куркуминът потиска повишаването на кръвната захар като по този начин спомага за контролирането на диабета. Проучванията показват, че ензимите в куркумата потискат производството на глюкоза в черния дроб и то 400 пъти по-качествено от метформина – активна съставка в лекарствата за контрол на диабет тип 1 и 2, както и метаболитен синдром.

Потиска растежа на ракови клетки

Куркуминът има свойството да потиска растежа на раковите клетки. Той не само причинява тяхното свиване и спира разпространението им, но ги и убива. Този процес значително подобрява обмяната на веществата в организма и предпазва от стареещи и злокачествени процеси.

Куркумата е полезна и за кожата

Тъй като активната съставка на куркумата има силни противовъзпалителни свойства, тя ефикасно лекува кожни възпаления и акнетични състояния. Маските с куркума балансират секрецията на себум, намаляват количеството на бактериите по кожата и я обогатяват с антиоксиданти.

Стимулира мозъчната дейност

Паметта, концентрацията, мисловните процеси и способности на мозъка се подобряват значително при редовна консумация на куркума. Освен всичко това куркумата помага и за подобряване качеството на съня, което допълнително помага на мозъка да компенсира вредните влияния в ежедневието.

Снимки: istock

Коментирай