Здраве и красота

Косата подсказва за здравословни проблеми

Как да познаете какво иска да каже косата ви?

05.04.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата е част от нас. Тя се влияе от цялостното състояние на организма. Видът ѝ може да ни каже много за здравето ни като цяло. Трябва само да се вгледаме и вслушаме в нейните сигнали.

По какъв начин косата подсказва за здравословни проблеми?

Тънка и слаба коса – ядете прекалено много джънк фууд

Джънк фууд или така наречената бърза закуска е съвкупност от нездравословни продукти, които влияят много зле на здравето на организма. Те объркват метаболитните процеси, нарушават хормоналния баланс и провокират по-голяма мастна секреция от жлезите.

Това нарушава здравето на кожата, а оттам и здравето на косата. Тя става суха, тънка и изтощена.

Накъсана коса – силен стрес и тревожност

Накъсаната коса често говори за стрес и емоционално напрежение. Някои хора дори несъзнателно късат косата си, докато мислят или решават някакъв проблем. По този начин стресът, който е емоционално състояние причинява физически вреди на косата чрез вашите действия.

В тежки случаи това състояние прераства в обсесивно-компулсивно разстройство.

Слаба, изтощена коса без блясък – подсказва за зъбни проблеми

Много често хората със заболявания по косата страдат и от зъбни проблеми. Това се обяснява с мутации или нарушения в протеина кератин. Той е основна съставна част както на косъма, така и на зъбния емайл.

Кератинът е съставка в много шампоани за подхранване и подсилване на косата. Ако имате такива проблеми, ползвайте козметика, съдържаща кератин.

Имате косопад – изживявате силен стрес

Средно на ден е нормално да падат по около 100 косъма. Ако това падане надхвърля тази бройка, вероятно страдате от косопад.

Честа причина за косопада е стресът, както и силното емоционално пренапрежение. Затова вероятно косата ви крещи, че имате нужда от почивка и може би трябва да я послушате.

Свързани статии

Фина, суха коса без блясък – взимате противозачатъчни

Споменахме, че хормоните оказват голямо влияние на косата. Ако по някаква причина взимате противозачатъчни таблетки и косата ви започне да изглежда зле след време, причината вероятно е в хапчетата.

Противозачатъчните таблетки могат да предизвикат дори косопад, изтъняване на косъма и склонност към накъсване.

Изтъняване на косата и забавен растеж – може да имате заболяване на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза контролира множество органи и системи в тялото. Едно от нещата, за които тя отговаря е косата.

Ако сте имали силна, буйна и лъскава коса, а сега тя е вяла, слаба, без блясък и бавно растяща, има голяма вероятност да страдате от заболяване на щитовидната жлеза и по-точно хипотиреоидизъм.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анна ( преди 1 година )
Изпробвах скъпа и евтина козметика без резултат. Бях и на дерматолог и на ендокринолог. Изследванията са наред, но проблемът с косопада остана.Сега реших да пробвам със сок от чесън. Мисля, че след като се кача сутрин в автобуса, вече ще има достатъчно свободни места за сядане :-) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар