Здраве и красота

Мощни противоракови подправки и билки

Какво намалява риска от развитие на туморни клетки?

12.04.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът е смъртоносно заболяване, което в повечето случаи има добри прогнози за излекуване, ако бъде хванато навреме. За да се предпазим от развитие на рак, трябва да спазваме определени правила за здравословен начин на живот, хранене, физическа активност и въздържание от определени канцерогенни вещества.

Можем да понижим риска от развитие на рак допълнително, като добавим към менюто си противоракови подправки и билки. Кои са най-мощните сред тях?

Джинджифил

Джинджифилът е широко използвана подправка в много култури и тяхната народна медицина. Той е мощно средство за борба с рака, настинките, грипа, възпаленията, дори запека. Стържете по ½ лъжичка джинджифил в ястията и напитките си на ден и ще понижите значително възпалителните и туморни процеси в организма.

Розмарин

Розмаринът е билка, която се използва в много наши традиционни рецепти. Тя вирее у нас безпроблемно, има страхотен вкус и е невероятно полезна срещу раковите клетки.

Розмаринът се използва и в средиземноморската кухня, а знаем, че тя е една от най-полезните за сърдечносъдовата система и една от най-щадящите организма. Със своите антиоксиданти розмаринът помага в борбата с раковите клетки, стимулира работата на храносмилателния тракт и детоксикира цялостно организма.

Куркума

Куркумата е от семейството на джинджифила. Тя представлява кореноплодно растение, чийто корен има лютив вкус. Използва се широко в източната кухня. Куркумата е много богата на противовъзпалителни вещества, антиоксиданти и ензими. Тя спомага за потискане развитието на тумори в много части на тялото, включително рак на гърдата, дебелото черво, кожата, простатата.

Люти чушки

Лютите чушки са изключително богати на капсаицин – вещество, което доказано потиска развитието на ракови клетки в организма. Освен това капсаицинът има свойството да потиска и болката, особено силните и хронични като невропатични болки, ревматоидни болки и други.

Чесън

Чесънът и всички растения от неговото семейство – лук, шалот, праз, са добър източник на сяра, аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен, пише realsimple.com. Тази мощна комбинация от вещества прави чесъна много мощен срещу развитието на различни видове рак.

Яжте чесън срещу рак на дебелото черво, хранопровода, панкреаса, гърдата и стомаха.

Свързани статии

Мента

Ментата е средство за облекчаване на стомашни болки от векове. Тя помага още срещу грип, настинки и респираторни инфекции. Облекчава главоболието и освежава дъха. Ментата помага още и при диария и лошо храносмилане. Полезните вещества, които се съдържат в нея успокояват раздразнените черва, гастроезофагеалния рефлукс и болките в стомашната лигавица.

Лайка

Лайката е билка, която присъства в много смеси за чай. Можете да си направите и отвара само от нея. Няма да сгрешите, защото тя ще ви помогне да спите по-спокойно, ще ви освободи от стреса и ще намали тревожността.

Лайката помага и при зъбни инфекции, проблеми с гърлото, вируси и настинки. Нейните ензими и фитохимикали облекчават проблемите с храносмилателната система и отпускат мускулите. Освен всичко това, лайката е и доказано противораково средство, от което можете да се възползвате профилактично.

Снимки: istock

Коментирай