Здраве и красота

Храни, премахващи стомашните болки

Какво да ядем при болки и спазми в стомаха?

25.04.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раздразненият стомах, болките и спазмите са непоносими, когато се появят. Неприятните стомашни крампи могат не само да развалят настроението ви, но и да ви направят неработоспособни и неенергични.

Освен с подходящите медикаменти, можете да успокоите стомашните болки и с определени храни.

Банани

Бананите се препоръчват за успокояване на коремни болки и спазми, язви, ерозии на лигавицата на стомаха, гастрит. Тяхната текстура е мека и щади стомаха. Не изисква особено усилие от него за преработка, което прави бананите подходящи за консумация при такива състояния.

Папая

Папаята също има месеста структура, която успокоява лигавицата на стомаха. Преработва се лесно и в нея се съдържат множество ензими и антиоксиданти, улесняващи работата му. Папаята не предизвиква дразнене и спомага за намаляването на болките и спазмите.

Бял ориз

Белият ориз съдържа големи количества нишесте. То образува тънък филм по лигавицата на стомаха като я предпазва от вредните влияния на погълнатите храни. Оризът допринася за по-успешното обработване на храната и намалява болките и спазмите.

Джинджифил

Много хора се притесняват да ядат люти храни при болки в стомаха, но джинджифилът наистина помага. Той е полезен и при гадене и повръщане. Можете да го добавяте към различни храни и напитки. Ситно настърган, той е подходяща подправка за ястия и салати, дори сладкиши. Можете да го приемате и под формата на отвара за най-бързо действие.

Ябълкова каша

Тъй като кората на ябълките може да предизвика дразнене, можете да приемате ябълките под формата на каша или пюре. Те помагат за облекчаване на стомашните проблеми заради обилното количество пектин в тях. Той, подобно на оризовото нишесте, образува филм по лигавицата на стомаха като я предпазва от храни и подправки, предизвикващи дразнене, спазми и болки.

Пектинът още намалява лошия холестерол и регулира нивата на кръвната захар.

Билков и зелен чай

Билковите и зелените чайове съдържат щадящи стомаха съставки, ензими, антиоксиданти и теини. Те намаляват болката в стомаха и червата, като повлияват дори симптомите на раздразненото черво.

Билков чай е полезен и при симптоми на гастроезофагеален рефлукс.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа живи бактерии, които регулират работата на стомаха и намаляват болката. Те спомагат за бързото и качествено храносмилане като по този начин предпазват от неразположения. Лактобацилите ускоряват метаболизма и намаляват образуването на газове.

Снимки: iStock

Коментирай