Здраве и красота

Искате да отслабнете? Консумирайте шоколад и червено вино!

Към тях добавете и любимите ви сирена

14.04.2016г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да хапвате вкусни сирена, шоколад и да пиете хубаво червено вино? Имаме добра новина за вас. Тези храни са ключът към доброто здраве и тънката талия, или поне според професор Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон.

Ученият споделя, че вместо да се лишаваме от любимите си храни, ние трябва да ги консумираме по-често. Според Спектър успешната диета не се състои в това да броим приетите калории, а в поддържане на полезните бактерии, които живеят в червата ни.

Човешкият стомах е дом на над 400 вида бактерии. Някои от тях спомагат за усвояването на хранителните вещества от приетата храна, други отговарят за апетита и съхраняването на мазнините. Разбира се, не всички бактерии са от полза за здравето ни.

Професор Спектър споделя, че колкото по-разнообразно се храним, толкова повече разновидности на бактерии ще има в тялото ни и това ще ни прави по-здрави. Редовните консуматори на сирене страдат по-рядко от сърдечносъдови заболявания, отколкото тези, които не го консумират. Сирената са един от най-богатите източници на полезни бактерии.

Пробиотичните храни като киселото мляко са богати на микроби, които редовно трябва да приемаме. Неслучайно хората от Средиземноморието живеят по-дълго и са в по-добро здраве. Тяхното меню включва консумацията на зехтин, наред с други полезни храни, като сирене и салати.

Тези продукти съдържат високи нива на полифеноли, които хранят полезните бактерии и на свой ред ни помагат да поддържаме добра фигура. Бактериите, които се намират в червата ни се радват не по-малко от нас на шоколада и червеното вино.

Тим спектър отбелязва, че нездравословната и мазна храна и захарта убиват полезните бактерии, като същевременно позволяват на потенциално токсичните да виреят.

Свързани статии

„Микробите са не само от съществено значение за начина, по който се смила храната. Те контролират калориите, които приемаме и осигуряват жизненоважни ензими и витамини.“

Ето защо хапвайте по-често черен шоколад, вкусни сирена и пийте червено вино, но разбира се с мярка.

Снимки: istock

По материали от dailymail.

Коментирай